Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Budoucnost Ralska řeší kraj s ministerstvem, lesníky i obcemi. K tomuto tématu se sešla pracovní skupina

27. 07. 2021

Nového hospodáře budou mít pozemky v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Vláda ČR v pondělí posvětila převod majetku ze státního podniku Vojenské lesy a statky do správy státního podniku Lesy ČR. Významným majetkovým vlastníkem pozemků v této oblasti je Liberecký kraj, ve spolupráci s ministerstvem zemědělství a dalšími subjekty proto ustanovil pracovní skupinu.

„Vznik této pracovní skupiny považuji za velmi užitečný. Liberecký kraj se dlouhodobě snaží zlepšit stav infrastruktury v tomto rozsáhlém území. V posledních letech jde o významné investice v řádu stovek milionů například do rekonstrukcí dopravních staveb nebo demolice zchátralých objektů, které zde zůstaly po sovětské armádě. Proto jsme rádi, že budeme moci o další koordinaci postupu ve věcech využití majetku a infrastruktury v souvislosti s jejich převodem v této oblasti diskutovat,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Kromě hejtmana ve skupině kraj zastupují ještě Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova a Václav Židek, který je radním pro resort životního prostředí a zemědělství. Doplňují je zástupci Lesů České republiky, ministerstva zemědělství, starostové Osečné a Ralska a ředitelka Geoparku Ralsko.

Kraj se budoucností Ralska zabývá ve více rovinách. „Zřízena je vlastní krajská Komise revitalizace Ralska, která se této problematice systematicky věnuje. Dále spolupracujeme na záměrech využití tohoto území také s obecně prospěšnou společností Geopark Ralsko a zapsaným spolkem Naše Ralsko,“ zdůraznil radní Židek. „Tyto subjekty jsou vhodnými partnery při jednáních o budoucím využití bývalého armádního prostoru i posuzování všech plánovaných záměrů,“ doplnil radní Ulvr.

O některé pozemky v Ralsku projevila zájem skautská organizace, která by zde ráda vybudovala tábořiště pro své členy. Na základě prohlídek byly vytipovány dvě oblasti, a sice Nové Dvory a Svébořice. Po majetkoprávních operacích a změně územního plánu by v této části Ralska v budoucnu měla vyrůst táborová místa s nejnutnější infrastrukturou a dále pak stabilnější trvalé zázemí, které by sloužilo pro celoroční vzdělávací a sportovní aktivity.

Liberecký kraj převzal od státu pozemky v bývalém vojenském prostoru Ralsko k 1. září 2007. Poté začaly rozsáhlé úpravy v čele s demolicemi chátrajících objektů. Správou bývalého vojenského areálu je v současné době pověřena Krajská správa silnic Libereckého kraje.

Bývalý vojenský výcvikový prostor Ralsko se nalézá v Libereckém kraji a malou částí též Středočeském kraji, přibližně mezi městy Doksy, Mimoň, Stráž pod Ralskem, Mnichovo Hradiště a Bělá pod Bezdězem. Přibližně se shoduje s geomorfologickým celkem Ralská pahorkatina. Jeho rozloha činila 250 km². Využívala jej československá armáda a v letech 1968 až 1991 též sovětská vojska. Velká část prostoru je prakticky nedotčeným územím s nádhernou krajinou, kterou by Liberecký kraj v budoucnu rád využil především jako rekreační oblast.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324