Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Celkem 2,5 milionu dá Liberecký kraj na ohrožené památky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 03. 2019 00:00

Sdílet článek

Kraj poskytne na záchranu ohrožených kulturních památek v regionu 2.500.000 korun. Krajští radní včera rozhodli, že částku rozdělí mezi čtyři subjekty. Milion dostane arciděkanství v Horní Polici, půl milionu půjde na konzervaci hradní zříceniny Návarov, stejná částka pak na zlepšení stavu kostela sv. Martina ve Zlaté Olešnici a záchranu varhan v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou.

„Letos jsme se rozhodli podpořit mimořádným příspěvkem obnovu čtyř památek. Všechny čtyři mají, mimo památkovou hodnotu, také důležitou roli v životě místních lidí. V případě zříceniny hradu Návarov a také kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici navíc vnímáme rozvojový potenciál lokalit z hlediska cestovního ruchu,“ uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Částku 1.000.000 korun obdrží Římskokatolická farnost – arciděkanství Horní Police – na obnovu areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici. Areál je národní kulturní památkou. Jeho obnova se připravovala už od roku 2015. V současné době je kostel, přilehlý ambit i zvonice v havarijním stavu.

Památkou, jejíž záchranu kraj také podpoří, je hradní zřícenina Návarov. Vlastníkovi, společnosti CORTUUM s.r.o., poskytne kraj na konzervaci objektu 500.000 korun. Hrad byl založen v 1. pol. 14. století a první zmínka o něm pochází z roku 1365. V roce 1469 ho oblehla a dobyla královská vojska a v roce 1643 Švédové. Císař Ferdinand III. dal v roce 1644 hrad zbořit. Dochovaly se pouze zříceniny budov a hradeb, valy a příkopy.

Částku 500.000 korun dá kraj také na odstranění vlhkosti z konstrukce objektu kostela sv. Martina ve Zlaté Olešnici. Kostel byl postaven v letech 17801784 v pozdně barokním slohu.

Stejná částka, 500.000 korun, půjde z rozpočtu kraje na záchranu varhan v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou. Varhany pocházejí od významné firmy Rieger z Krnova a obsahují více než 2.500 píšťal. „Jedná se o mimořádně velké varhany, na jejichž obnovu byla uspořádána sbírka. Přispívat bude také Město Jablonec nad Nisou. Opravou varhan získá nejen město, ale i celý kraj mimořádný hudební nástroj pro koncerty duchovní hudby,“ doplnila radní Květa Vinklátová.

Kraj kromě těchto památek podpoří z dělení hospodářského výsledku postupnou obnovu zámeckého areálu Vartemberk ve Stráži pod Ralskem za 900.000 korun a stejnou částkou obnovu střechy a konstrukcí v kostele Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem. Z dotačních fondů má kraj na obnovu památek připraveno 12.809.747 korun. 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky