Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cena Karla Hubáčka míří do Vratislavic nad Nisou. Získalo ji spolkové centrum a knihovna IGI

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 27. 05. 2022 08:38

Sdílet článek

Svého absolutního vítěze zná další ročník architektonické Soutěže Karla Hubáčka. Je jím spolkové centrum a knihovna IGI Vratislavice. U poroty bodovalo originálním propojením historické budovy a moderní přístavby s nápaditým, a přitom účelným uspořádáním vnitřních prostor. Záštitu nad soutěží převzali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, krajský radní Jiří Ulvr, starostka České Lípy Jitka Volfová a starosta Turnova Tomáš Hocke.

„Jsem rád, že porota měla letos opět nelehkou práci, a to nejen při posuzování realizovaných staveb, ale i velmi inspirativních studentských projektů. Ukazuje to, že kvalitní architektura v Libereckém kraji vzniká i navzdory současné nelehké době a že k velkým architektům, jakým byl Karel Hubáček, přibývají noví nadějní tvůrci. Velkou radost mám také ze stále kvalitnějších veřejných staveb a zodpovědného přístupu investorů k ekologickým otázkám,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Zvláštní pozornost letos porota věnovala projektům s ekologickým přesahem. V kategorii Veřejný prostor se tak do úzké nominace na vítěze dostala například revitalizace městského náhonu u parku Ostrov v Semilech. Vítězem se pak staly originální vyhlídky architektonického studia Mjölk v Rokytnici nad Jizerou. Vedle dalších dvou kategorií v hlavní soutěži udělila porota také dvě čestná uznání. V případě soukromé stavby rodinného domu šlo o ocenění využití ekologicky udržitelných stavebních materiálů; u českolipské školy vyzdvihli porotci přístup k řešení fasády při zateplování budovy.

Novinkou ročníku byla Cena ministerstva průmyslu a obchodu. Na základě doporučení poroty udělil ředitel odboru stavebnictví a stavebních hmot Petr Serafín cenu rekonstrukci Centra odborného vdělávání Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou.

Vítězové obdrželi autorskou cenu, skleněnou vodováhu, kterou pro Soutěž Karla Hubáčka vytvořil v roce 2019 student umělecké sklářské školy v Železném Brodě Roman Mareš. Jedna z vodováh také putuje do Hodkovic nad Mohelkou, do domu se sociální službou Jana. Ten obdržel Cenu hejtmana. „Kvalitní architektura je důležitou součástí života. Považuji za důležité, aby senioři mohli prožít důstojné stáří v prostorách, které jsou nejen funkční, ale také krásné a kvalitní po všech stránkách. Projekt, jehož součástí Dům Jana je, naplňuje koncept transformace sociálních služeb, který kraj dlouhodobě a systematicky podporuje. Může se stát vzorovým příkladem pro další,“ dodal hejtman Martin Půta. Mimoto vítěze sadou stříbrných mincí s motivem Založení Chrámu sv. Víta  obdaroval tradiční partner soutěže, Česká mincovna.

Organizátorem letošního ročníku soutěže je Agentura regionálního rozvoje. Partnerem soutěže byly Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Česká mincovna, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Český svaz stavebních inženýrů, statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou a města Česká Lípa a Turnov. Letos se přihlásilo celkem 26 realizací a 9 studentských projektů. Bližší informace o soutěži i o přihlášených stavbách je možno zhlédnout na webu https://stavbaroku.lk/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky