Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec zahajuje činnost

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 02. 2013 15:22

Sdílet článek

 

Slavnostní otevření Centra rozvoje strojírenského výzkumu Liberec, dokončeného projektu libereckého Výzkumného ústavu textilních strojů, který je jeho součástí, se koná 14. února od 11 hodin v areálu centra CRVS, Svárovská 619, v Liberci.

Prezentace a prohlídky nového centra se zúčastní na pozvání Miroslava Václavíka, generálního ředitele VÚTS, který dříve sídlil v liberecké ulici U Jezu, také rektor TUL prof. Zdeněk Kůs, hejtman LK Martin Půta, náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová a další hosté.

Projekt „Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec“ připravil VÚTS, a.s. byl podpořen z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Celková výše dotace dosahuje 738 047 583 Kč

Kč, kdy příspěvek EU činí 627 340 446 Kč a příspěvek státního rozpočtu ČR činí 110 707 137 Kč.  

Projekt si kladl za cíl vytvořit podmínky pro budoucí realizaci špičkového výzkumu, vývoje a rozvoje nových progresivních technologií v oblasti středního a přesného strojírenství. Centrum tak významnou měrou přispěje k rozvoji teoretických i praktických poznatků a podpoří inovaci výrobních strojů a zařízení pro oblast zpracovatelského průmyslu (oblast obráběcích, balících, textilních, sklářských, bižuterních, polygrafických, jednoúčelových a dalších strojů).

V rámci projektu byl vybudován areál, jehož parametry splňují náročné provozní a technologické požadavky pro umístění nových specializovaných pracovišť (např. laboratoře pro analýzu hluku, vibrací, dynamických vlastností strojů a zařízení), která pokryjí všechny oblasti související s návrhem strojů a zařízení. To znamená od oblasti koncepčních návrhů, modelování, přes výpočty, konstrukční návrhy, systémy řízení, měření, návrhy a zhotovení funkčních modelů a prototypů až po fázi jejich verifikace. Konečným uživatelům, akademickým a vysokoškolským pracovištím a zejména průmyslovým partnerům bude k dispozici komplexní servis pro zajištění inovace jejich produktů.

Nové centrum pamatuje také na vzdělávání mladých nadějných vědeckých pracovníků, kteří budou moci právě v nově vybudovaném centru nalézt své uplatnění.  Plánováno je vytvoření 40 nových pracovních míst.

Jedná se o objekt administrativní budovy s výrobní halou, které jsou doplněny špičkovými výzkumnými pracovišti z oblasti strojírenského průmyslu. Budova výrobní haly zabírá asi 5500 m2, objekty výzkumných pracovišť a administrativní části včetně kompletního zázemí se rozkládají na ploše zhruba 9500 m2. K zajímavým výzkumným pracovištím patří Dozvuková komora, Tepelná komora., 3D měření, Polobezodrazová komora a další. CRSV Liberec byla přihlášena do soutěže Stavba roku 2012 Středočeského kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky