Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cenu Roma Spirit 2015 získala Daniela Cincibusová z Mimoně

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 17. 12. 2015 07:58

Sdílet článek

Pět ocenění a dvě zvláštní ceny byly předány u příležitosti 5. ročníku Roma Spirit v České republice. Jedno z nich získala i Daniela Cincibusová z Mimoně, již porotci ocenili v kategorii Osobnost. Pochvaly se od odborníků dočkaly také Velké Hamry na Jablonecku za dlouhodobý proaktivní a sociálně začleňující přístup k obyvatelům.

„Velmi si vážím činům obou oceněných, v lednu jak paní Cincibusové, tak i starostovi Velkých Hamrů osobně poděkuji,“ řekla Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pověřená řízením rezortu sociálních věcí.

Slavnostní večer pořadatelé zorganizovali v Pražské křižovatce u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv. Kromě vystoupení Antonína Gondolána, Terne Čhave a Natálie Bagárové se stal ozdobou večera romský policista Petr Torák z Peterborough, rodák z Liberce, který letos v říjnu převzal Řád britského impéria.

V kategorii Osobnost porota ocenila již zmíněnou Danielu Cincibusovou z Mimoně. Jako pěstounka vychovala 23 dětí, z toho 15 romských. Všechny dnes mají vzdělání a stálou práci. Navíc se Daniela Cincibusová dětem a mládeži věnuji i nadále, pracuje v organizaci Oblastní charita Most v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež v Ralsku-Náhlově, která je sociálně vyloučenou lokalitou Libereckého kraje.

Cenou in memoriam Hlavní porota ocenila celoživotní dílo zakladatelky české romistiky Mileny Hübschmannové. Přes studium indologie si našla cestu k evropským Romům a začala se hluboce zabývat jejich jazykem, kulturou a podporou jejich emancipace. Právě ona přiměla největší romskou básnířku Teru Fabiánovou písemně zaznamenat své verše a podporovala vydání slavné knihy „Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou“.

V kategorii Ocenění pro nevládní organizaci na porotu nejvíce zapůsobilo občanské sdružení IQ Roma servis svou dlouholetou úspěšnou prací v oblasti dluhové problematiky v ČR, která pomohla zachránit stovky Romů z dluhové pasti.

V kategorii Společnost-firma/zaměstnavatel za podporu projektů zaměřených na sociální pomoc a podporu romské komunity cenu získala Základní škola Trmice. Úspěšně používá inkluzivní metody vzdělávání a kromě běžných předmětů děti vyučuje i důležitým sociálním dovednostem. ZŠ Trmice implementuje pod supervizí partnerské školy z Anglie výukové metody osvědčené v zahraničí.

V kategorii Média se letošním laureátem stal Zdeněk Ryšavý, spoluzakladatel zpravodajského serveru Romea.cz. Tento zpravodajský web doplňuje obsah mainstreamových médií informacemi, které tato média nechtějí nebo nedokážou poskytovat.

Roma Spirit 2015 obohatila nová kategorie Romská kultura oceňující kulturní přínos. Cena byla udělena ve spolupráci s brněnským Muzeem romské kultury a in memoriam ji získal Andrej Giňa – spisovatel, hudebník a organizátor kulturních akcí, který důsledně vždy psal romsky. Letos zemřel ve věku 79 let.

V kategorii Obec-město za programy zaměřené na integraci romské menšiny letos organizátoři Roma Spirit v ČR obdrželi pouze jedinou nominaci, a to pro Velké Hamry. Město uplatňuje proaktivní, sociálně začleňující přístup k obyvatelům, a to po dobu již pěti let. Porota si přístupu vedení města vysoce cení, ale kvůli absenci dalších nominací nemohla být v této kategorii cena udělena.

V kategorii Čin roku za čin, který přispěl k záchraně života, letos nebyla cena udělena. Zvláštní ocenění mimo kategorie převzal z rukou organizátorů vynikající hudebník Antonín Gondolán, který v průběhu večera vystoupil se svými hity Růže a Čekej a neplakej.

Laureáty Roma Spirit v České republice 2015 vybrala hlavní porota, v níž zasedli: Michael Kocáb, spoluorganizátor Roma Spirit v ČR, Ľubomíra Slušná-Franz, autorka myšlenky projektu Roma Spirit, politička a diplomatka Magdaléna Vašáryová, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a sociolog a poslanec Ivan Gabal.

Posláním Roma Spirit je zviditelňovat a oceňovat jednotlivce, obce, komerční i neziskové organizace, kteří se aktivně podílejí na řešení nelehkých situací a zasazují se o pomoc Romům a dobrého soužití v české společnosti.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky