Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Česko-polský projekt pomůže zkvalitnit značení cyklotras

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 10. 2020 15:13
  • Doprava

Sdílet článek

Na jaře příštího roku se cyklisté na Frýdlantsku a Jablonecku dočkají nového svislého dopravního značení na cyklotrasách. Kraji se na to podařilo získat finance z Fondu mikroprojektů Euroregionu Nisa, programu Interreg V–A Česká republika – Polsko. Partnerem Libereckého kraje je polský Jelenohorský okres. Značení bude obnoveno na celkem 400 kilometrech cyklotras v regionu.

„Cílem projektu je zvýšit počet turistů v příhraničních oblastech Polska a Česka a zkvalitnit značení cyklotras. Hlavní cestou je mezinárodní Krakonošova stezka, která vede od polské Jelení Hory přes Frýdlantský výběžek až k německé Žitavě. Jsem rád, že se nám nakonec podařilo získat finance v rámci spolupráce s polským partnerem, jelikož jsme již čtyři roky měli připravenou projektovou dokumentaci, ale doposud se nám peníze získat nepodařilo,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Celkové náklady projektu dosahují 77.260,52 eur, z čehož 58.887,86 eur činí spolufinancování z Evropské unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zbývajících 18.372,66 eur pak půjde z rozpočtů partnerů.

V České republice projekt zahrnuje obnovu a doplnění orientačního značení cyklistických tras v oblasti Libereckého kraje na hranici Polska, Česka a Německa. Liberecký kraj má již na tuto aktivitu vysoutěženého dodavatele, a to úspěšně za poloviční předpokládanou cenu. Celkem se obnoví značení na 13 cyklotrasách v délce zhruba 400 kilometrů. Obnovou například projde cykloznačení na trase Odra–Nisa, v úseku Nová Ves nad Nisou přes Liberec do Hrádku nad Nisou, anebo na stezce z Chrastavy přes Jizerské hory až do Vrchlabí.

Polská strana upraví povrch pro bezpečný pohyb cyklistů na komunikaci 2760D, což je cyklostezka spojující cyklistické trasy Jeleniogórské kotliny s trasou ER-2 procházející přes Polsko, Česko i Německo. Zde budou nainstalovány 4 dopravní svislé značky a jedna informační tabule s mapou dálkové mezinárodní cyklotrasy Krakonošova stezka. Legenda mapy bude ve třech jazycích – polském, českém i německém. Cyklisté si mohou navíc do svých mobilních telefonů stáhnout prostřednictvím QR kódu mapu. Ta bude umístěna na webech obou partnerů. Již na podzim se také turisté dočkají letáku s informacemi o zajímavostech na celé Krakonošově stezce.

Výměna dopravního značení na české straně začne koncem října letošního roku. Projekt bude dokončený do konce května roku příštího.

banner

Projekt č. CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_012/0002308 „Cyklotrasy v PL/CZ pohraničí II.etapa/Trasy rowerowe na pograniczu PL-CZ-Etap II“ je realizován v rámci Fondu mikroprojektů Euroregionu Nisa, programu Interreg V–A Česká republika – Polsko, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky