Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Česko se připojí k oslavám sta let prince Philipa a odstartuje globální výzvu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 06. 2021 11:23
  • Školství

Sdílet článek

Jeho královská Výsost princ Philip by 10. června oslavil 100 let. Princ Philip v roce 1956 založil program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), který se brzy po svém vzniku rozšířil do 130 zemí světa.  Nyní je DofE celosvětově nejvýznamnějším programem neformálního vzdělávání. Ročně ho plní 1.3 milionu mladých lidí z celého světa, v Česku funguje již 26 let a plní ho více než 5 000 mladých lidí ročně.

Národní výzvu k oslavám prince Philipa zahájí slavnostní recepce k uctění odkazu prince Philipa, která proběhne 10. června ve Valdštejnské zahradě Senátu ČR. Událost proběhne pod záštitou Národního centra DofE a 1. místopředsedy Senátu Parlamentu ČR, Jiřího Růžičky. „Je nám ctí, že oslava odkazu tak významné osobnosti, jakou byl princ Philip, proběhne právě v prostorách Senátu ČR. Vnímáme to také jako poctu všem učitelům a studentům, kteří se programu účastní. Program DofE je pro mladé lidi důležitým prostředkem, jak se posouvat vpřed a budovat si správné hodnoty,“ říká senátor Růžička.

„Na slavnostní recepci v Senátu odstartujeme globální výzvu #dofe100 na počest nedožitých sta let prince Philipa. Výzva je určena všem, kteří chtějí podpořit restart aktivního života mladých lidí po pandemii a umožnit zapojení do programu i sociálně znevýhodněným mladým lidem. Stačí si najít dostatečně motivující cíl v počtu sto a dosáhnout jej. Přečíst sto knížek, udělat sto kliků, věnovat sto minut dobrovolnictví v domově pro seniory, naučit se sto cizích slov a podobně,“ dodává Tomáš Vokáč, výkonný ředitel DofE v České republice. V rámci oslav organizátoři spustili i speciální webovou stránku www.dofe.cz/dofe100, na kterých se veřejnost může k oslavám připojit a vyzkoušet si, jak program DofE funguje.

Zapojeny jsou i školy v Libereckém kraji

V Libereckém kraji se programu účastní 13 škol a organizací a celkově v něm program plní 61 mladých lidí. Mezi zapojené školy patří například Gymnázium Doctrina - Podještědské gymnázium, Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci nebo Gymnázium Česká Lípa, kde DofE v tuto chvíli plní 16 aktivních účastníků.

Patří mezi ně i Šárka Pospíšilová, která v rámci dobrovolnictví čte, povídá si a naslouchá klientům z Alzheimercentra Česká Lípa. I to ji motivovalo přihlásit se k účasti na globálním summitu mládeže, kde mladí lidé z celého světa diskutovali  nad aktuálními tématy jako návrat do aktivního života po pandemii, duševní hygiena, ochrana planety nebo boj proti dezinformacím. „DofE a účast na summitu mi pomáhá si neustále připomínat, že je třeba vážit si toho, co mám, a vytěžit z dané situace maximum.“

O programu DofE

  • Účastníci ve věku 13 až 24 let si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak po dobu tří, šesti nebo dvanácti měsíců pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel. Absolventi získávají mezinárodní certifikát jako důkaz o tom, že na sobě dokáží pracovat a nevzdat se.
  • Z celosvětově známých osobností si DofE plnila například vévodkyně z Cambridge Kate či herec Hugh Jackman.

TZ: Komunikační specialistka DofE, Nikola Slováková: nikola.slovakova@dofe.cz, 725 430 298

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky