Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská dívka z počátku 20. století se představí na výstavě

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 13. 04. 2016 10:53

Sdílet článek

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevírá ve středu 27. dubna v Maštálkově síni výstavu Českolipská dívka z počátku 20. století. Je to další z akcí v cyklu programů českých muzeí Muzeum a Velká válka ke stému výročí první světové války.

Výstava je příběhem přervaného života dívky jménem Hilda Ulbrichtová (1904 – 1920). Pyšný tatínek, fotolitograf a grafik z České Lípy Antonín Ulbricht fotografoval svou dceru při každé příležitosti, což bylo na začátku 20. století ještě ojedinělým jevem a také jen šťastnou shodou okolností se soubor snímků zachoval.

Díky této osobní kolekci a ve spojitosti s jinými obrázky poznáváme životní profil středostavovské rodiny v době před první světovou válkou, kdy tato vrstva obyvatelstva byla na společenském vzestupu. Život středoevropské společnosti byl určován především zájmy této vrstvy obyvatelstva a to jak po stránce hospodářské tak i kulturní. Válka znamenala nedozírný zásah do života každého jedince a středostavovskou společnost prakticky rozbila.

Náš příběh je svědectvím o těchto časech. Život Hildy Ulbrichtové ukončila v roce 1920 španělská chřipka a je výmluvnou tečkou nebo spíše vykřičníkem za tragickými událostmi první světové války.

Výstava v Maštálkově síni je přístupná od 28. dubna do 12. června 2016.

TZ Vlastivědného muzea a galerie ČL

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky