Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipské muzeum a galerie jsou do začátku března uzavřeny

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7362|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, které zřizuje Liberecký kraj, je od  1. ledna do 4. března 2009 pro veřejnost uzavřeno.

„Muzeum je otevřeno pro veřejnost minimálně deset měsíců v roce. V posledních letech dochází ke každoročnímu nárůstu návštěvníků, což je pro nás velmi důležité a zároveň to ukazuje na správnost naší expoziční činnosti. Na druhé straně jsou však expozice významně zatěžovány. V době, kdy máme expozice otevřené, nám zbývá na úklid a údržbu jeden, maximálně dva dny v týdnu. V této době není možné zvládnout větší opravy a údržbu expozic,“ uvedl  ředitel a zoolog muzea  Zdeněk Vitáček.

Toto vše podle něj vede k nutnosti uzavřít vždy na počátku roku na dva měsíce muzeum a zahájit důkladnou přípravu expozic a zázemí pro návštěvníky na novou sezónu. Hlavním cílem je připravit expozice pro návštěvníky do nové sezóny tak, aby u nás našli vždy něco nového. Doplňování a změny expozic před každou sezónou tak přilákají naše návštěvníky do muzea každým rokem.

V letošním roce bude zahájena také rekonstrukce dalších částí regionálních expozic Českolipska.  V historické části expozice budeme pokračovat v rekonstrukci nejstarších dějin Českolipska.  Přírodovědná část bude dokončena rekonstrukcí expoziční části lesů. 

V roce 2000 (v roce 100. výročí muzea) bylo rozhodnuto o nutnosti rekonstrukce stálých regionálních expozic historie a přírodovědy Českolipska. Stávající expozice byly již neúnosně zastaralé informačně i obsahově. Byl proto zpracován návrh na rekonstrukci a hrubý rozpočet rekonstrukce v hodnotě 6 milionů korun. Po zvážení všech možností na zafinancování této částky byly možné dva způsoby rekonstrukce expozic.

„První by znamenal čekat na dobu kdy budeme mít v rozpočtu muzea 6 milionů a rekonstrukci provést jednorázově a  nebo provádět rekonstrukci po menších částech každý rok za desítky tisíc korun. Jako jediný možný je proto pro nás, při současných finančních možnostech, druhý způsob rekonstrukce. Z tohoto důvodu je od roku 2000 každý rok muzeum na dva měsíce uzavřené a pracovníci provádějí rekonstrukci dané části regionální expozice, na kterou máme finanční prostředky (jedna nebo dvě místnosti). Také z tohoto důvodu je na počátku letošního roku naše muzeum uzavřeno,“ vysvětlil ředitel..

Mimo rekonstrukce regionální expozice, chceme i ostatní expozice renovovat a především doplnit. Každým rokem získáme do muzea řadu nových exponátů a informací, které chceme zpřístupnit široké, laické i odborné veřejnosti. Sbírkový fond muzea je doplňován ve všech oborech historie i přírodovědy a sbírky je třeba ukázat našim návštěvníkům. Stane se tak i v roce 2009.

Doplněna bude i nově otevřená stálá expozice „Svět moří a oceánů“. V závěru roku 2008 se nám díky sponzorskému daru podařilo získat novou kolekci krabů a dalších mořských živočichů.  

Regionální expozice Českolipska bude doplněna o nové exponáty jak v historické tak přírodovědné části. Nové i stávající exponáty je třeba odborně ošetřit, zrestaurovat nebo nakonzervovat.

„V přírodovědné části regionální expozice pokračujeme v postupné změně současných expozic v expoziční dioramata. Vystavené exponáty jsou vsazovány do přírodního prostředí, které je imitováno skutečnými přírodními materiály. Obdobně jsou dnes vystaveny exponáty i v expozici exotických zoologických sbírek,“ řekl Zdeněk Vitáček. 

Nejde však jen o doplňování expozic. Je třeba prohlédnout všechny vystavené exponáty, ošetřit je a případně i nakonzervovat. Každý vystavený předmět je pod vlivem řady nevhodných faktorů a jeho každoroční kontrola je nutná k jeho uchování v perfektním stavu. Současně s exponáty je třeba opravit i veškerý fotografický materiál, mapy a popisy, včetně výstavních prvků.  V letošním roce pokračujeme i s plošnou výměnou expozičních fotek. Nové barevné fotografie je třeba speciálně upravit tak, aby odolaly světlu a prachu.

Současně s úpravami a doplňováním expozic probíhají i rozsáhlé práce na novém osvětlení expozičních prostor se zaměřením na úsporu energií. Úpravy provádíme i v zázemí pro návštěvníky a v informačním systému muzea. Některé další veřejně přístupné prostory muzea je nutné nově upravit a vymalovat. V hlavní expoziční chodbě prvního patra bude položen nový zátěžový koberec.

 „Je nutné zdůraznit, že drtivou část všech oprav a úprav provádíme vlastními, především odbornými pracovníky, kteří jsou správci jednotlivých expozičních celků. Ušetříme tak nemalé finanční prostředky, které investujeme do ošetření sbírek a technického vybavení expozic. Naším hlavním cílem je připravit expozice na novou návštěvní sezónu tak, aby k nám našlo cestu ještě více návštěvníků než v letech předchozích,“ uzavřel ředitel.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Příspěvková organizace Libereckého kraje, nám. Osvobozeni 297, 470 34 Česká Lípa, tel.: 487 824 145, fax. 487 824 146, www.muzeumcl.cz, muzeumcl@muzeumcl.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky