Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Českolipské muzeum láká k virtuálním prohlídkám

25. 02. 2021

Celosvětová pandemie koronaviru zasáhla kromě jiného také oblast kultury. Koncerty a divadelní představení se odehrávají online, na internet se přesunuly také výstavy. K virtuálním prohlídkám láká i Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

Tato českolipská kulturní instituce je dočasně uzavřena nejen kvůli aktuální covidové krizi, ale také kvůli výměně oken, která se tu v rámci rozsáhlé rekonstrukce letos uskuteční. „Muzeum je sice mimo provoz, neznamená to ale, že by se u nás přestalo pracovat. Nechceme přijít o kontakt s veřejností, a proto představujeme naše projekty na našich internetových stránkách,“ uvedl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Webová prezentace se dělí do dvou sekcí: Zapomenuté příběhy a Virtuální výstavy; v každé z nich se nový příspěvek objeví zhruba jednou měsíčně. Mezi zapomenutými příběhy se lze dozvědět zajímavosti zatím o deseti tématech. Nesou názvy Móda zimních sportů, Zimní sporty na Českolipsku, Čertovské pověsti či Výtvarná sympozia v České Lípě. Více je k vidění na odkazu Zapomenuté příběhy - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě (muzeumcl.cz).

Sekce výstav přináší kupříkladu přehlídku minerálů z oblasti Ještědského hřbetu, ukázky děl čtyř desítek regionálních výtvarníků, která se prezentují na českolipských plakátovacích plochách či vhled do života českolipské dívky Hildy Ulbrichtové na počátku minulého století; její snímky se dochovaly v muzejních sbírkách. Pro další zajímavosti stačí přejít na odkaz Virtuální výstavy - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě (muzeumcl.cz).

Pracovníci muzea by rádi získali od virtuálních návštěvníků zpětnou vazbu. „Budeme rádi, když nám napíší, jak se jim výstavy líbí. Mohou též poslat téma, které je zajímá a jemuž bychom se třeba mohli věnovat v některé další virtuální výstavě,“ poznamenal Vitáček. Kontaktní e-mail je virtualnimuzeum@muzeumcl.cz.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324