Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Českolipské muzeum představí výstavu s názvem 100 let. Připomene výročí vzniku Československa

30. 04. 2018

Výstavou nazvanou 100 let se Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě hlásí k oslavám letošního stého výročí založení Československa. Autoři výstavy, kurátor Tomáš Cidlina a grafik Pavel Kraus, se přidávají k seriálu obdobně zaměřených akcí po celé republice. Slavnostní vernisáž výstavy 100 let se koná 10. května 2018 od 18 hodin. Samotná výstava bude přístupná veřejnosti do 17. listopadu 2018.

Cílem výstavy 100 let je zachytit měnící se vztah obyvatel Českolipska k československé a české státnosti v průběhu uplynulého století. Do popředí vystoupí též česko-německé vztahy, které rovněž měly v uplynulém století velmi dramatický vývoj. Otiskly se v dějinách i současnosti regionu.

Výstava odkáže nejen na vznik republiky, ale také na hospodářskou krizi, události z Mnichova 1938, německý zábor pohraničí i odsun původního obyvatelstva Českolipska po druhé světové válce. Další část bude věnována poválečným událostem. Českolipsko a jeho noví obyvatelé teprve hledali svou identitu. Přes únor 1948 a srpen 1968 se návštěvník dostane také k tématu uranové těžby, aby se na konci výstavy ocitl v kuchyni panelákového bytu. Rychlý spád expozice zpomalí tzv. odpočinkové zóny, ve kterých jsou umístěny projekce starých fotografií doplněné hudbou se vztahem k regionu.

Po celou dobu trvání výstavy se budou konat doprovodné akce. Do republikového hávu se obleče letošní Republiková muzejní noc, v létě budou v muzeu promítány filmy s tématem československé historie, na podzim proběhne historická konference a v předvečer vlastního výročí, 27. října, se v muzeu uskuteční v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica Koncert pro republiku klavíristky Jitky Čechové.

Projekt 100 let byl realizován s finanční podporou Ministerstva kultury České republiky, Libereckého kraje a Vojenských lesů a statků České republiky.

 

TZ: Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě,

Kontakt: Tomáš Cidlina, tel.: +420 487 824 145

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302