Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipský Bombardier je otevřený ke spolupráci se školami

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 05. 2018 00:00
  • Magazín

Sdílet článek

Koncem dubna uspořádal Svaz průmyslu a dopravy České republiky ve spolupráci s CzechInvestem workshop pro kariérní poradce ze základních a středních škol v okrese Česká Lípa. Cílem bylo navázat na kariérní poradenství škol a pomoci rozšířit informace o žádaných profesích.

Cílem setkání bylo představit z pozice zaměstnavatelů kariérním poradcům poptávku a z ní plynoucí příležitosti, které firmy nejen v českolipském regionu nabízí. Opět se ukázalo, že je velká poptávka po technických oborech a že technické vzdělání neznamená jen bezmyšlenkovitou práci u poloautomatické linky. Účastníky se o tom snažili přesvědčit zástupci Bombardieru, kteří setkání zahájili exkurzí po svém závodě.


Bombardier v České Lípě vyrábí vozové skříně především regionálních vlaků pro zahraniční dopravce. Výroba železničních vozidel je specifická tím, že se jedná o výrobu malosériovou. Do značné míry se používají ruce. Robotizace je zastoupeni minimálně. V důsledku toho se návštěvníci měli příležitost seznámit s celou řadou vysoce kvalifikovaných profesí napříč všemi stupni vzdělání. Tato zkušenost ukázala, že perspektivní kariéra v oblasti technických oborů čeká nejen na špičkové odborníky po doktorském stupni vysokoškolského vzdělání, ale rovněž na absolventy středních škol i učilišť. To ostatně dosvědčili i někteří zaměstnanci, kteří své někdejší učitele poznali a ochotně se k nim hlásili.

Potenciál technického vzdělání potvrdily i prezentace, kde své firmy, podmínky pro zaměstnance či způsoby spolupráce se školami postupně představili zástupci Bombardieru, Festoolu, Lasvitu a Preciosy. Přestože se jedná o zcela odlišné druhy průmyslu, obory i cílové trhy či typy zákazníků, zástupci zaměstnavatelů se shodovali v tom, že pracovníků pro technické pozice je v současné době na pracovním trhu nedostatek. Dalšími styčnými body jednotlivých prezentací byla zřejmá ochota všech zaměstnavatelů spolupracovat se školami a žáky již v průběhu jejich vzdělávání a rovněž ohodnotit pracovníky v technických pozicích výrazně lépe, než bývalo v minulosti zvykem, a to i ve srovnání s tzv. bílými límečky.

Svaz průmyslu a dopravy vytváří v libereckém regionu silnou a spolehlivou platformu pro setkávání škol a zaměstnavatelů a prezentaci pracovních příležitostí žákům hledajícím své budoucí uplatnění.

TZ: SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR

Tel: 225 279 881 GSM: 733 643 520

nvojtiskova@spcr.cz | www.spcr.cz

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky