Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Český ráj nabízí i trasy pro návštěvníky s hendikepem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 11. 2021 13:29
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jedním z kouzelných míst regionu je chráněná krajinná oblast Český ráj. Ačkoliv proslula především skalními městy v kopcovitém terénu, nabízí ale i možnost výletů pro méně pohyblivé turosty. Velmi pohodlná je například cesta, jež téměř bez převýšení vede kolem Podtroseckých rybníků do Nebákova a zpět.

Trasa začíná na parkovišti u rybníku Věžák a vede po asfaltu zhruba půl kilometru po modré cyklotrase číslo 4010. Od rozcestí U Přibyla je cesta drobně kamenitá, u Podsemínského mlýna je nutné překonat kostkami dlážděné stoupání a odvodňovací strouhu. Od Semínského rybníku až k Nebákovu vede rovná asfaltová silnice. U Nebákova je možnost občerstvení u venkovního krytého posezení. Zpět se lze dostat stejnou cestou. Délka trasy v jednom směru je 2,7 kilometru, převýšení činí pouze 10 metrů.

„Cestu je možné doporučit i  seniorům a všem, kteří se pohybují s holemi. Je sjízdná pro kočárky a bez omezení také pro elektrické i mechanické vozíky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podtrosecká údolí

Přírodní rezervace Podtrosecká údolí byla vyhlášena v roce 1999. Pokrývá údolí Jordánky a Žehrovky a tvoří nejrozsáhlejší komplex mokřadních biotopů v celém Českém ráji. Nalézají se tu rybníky a vodní toky v kaňonovitých údolích lemované pískovcovými skálami. Údolím vede naučná stezka, která na deseti zastaveních seznamuje návštěvníky s přírodou, geologií a historií této oblasti.

Věžický rybník

Toto místo patří mezi největší skvosty Českého ráje. Unikátní skalní břeh vystupující přímo z hladiny rybníka je inspirací pro mnoho filmařů – objevil se například ve snímcích Jak dostat tatínka do polepšovny či Máj. Rybník slouží k rekreaci.

Podsemínský mlýn

Na hrázi Podsemínského rybníka se nachází Podsemínský mlýn, který patřil mezi osmnáct mlýnů na říčce Žehrovce. První zmínka o něm  je již z první poloviny 16. století. Majitelů mlýna bylo během tří staletí několik a roku 1821 koupil mlýn mlynář Franz Skála. Rod Skálů působil na Podsemínském mlýně po pět generací až do jeho úředního zavření roku 1951. Fungovala tam i pekárna. Do nynější podoby byl mlýn přestavěn roku 1937. V současné době je Podsemínský mlýn majetkem potomků posledního mlynáře Jaroslava Skály. Veškeré zařízení je v něm dochováno. V okolí Podsemínského mlýna vznikaly scény z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. 

Nebákov

V Nebákově stojí Vilémův mlýn — barokní patrové stavení s mansardovou střechou.Byl postaven v roce 1455, je nejstarším mlýnem na Žehrovce a jeho dnešní podoba je z první poloviny 18. století.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky