Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

CESTA DO HISTORIE VE ŠŤASTNÉ ZEMI

Šírová Květa

  • 09. 07. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8408|autor:Šírová Květa|email:kveta.sirova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 324|mobil:|aktualizace:]

Jednotlivé soutěže budou hodně nestandardní, v pravěku si bude moci každý vyzkoušet mletí obilí na kameni a lovit zvěř, ve starověku se budou stavět pyramidy a nalévat voda do akvaduktu. Středověk bude ve znamení střelby z kuše a luku, připraveno je rytířské cvičiště.

Program nazvaný „Cesta do historie“ probíhá ve Šťastné zemi v Radvánovicích od 10.00 do 15.00 hodin, tvůrčí dílny jsou pro děti a dospělé připraveny od 12.00 do 17.00 hodin.

V areálu Šťastné země najdete také přes sto různých dětských atrakcí, je zde dětská trpasličí vesnička, množství dřevěných domků pro dětské hry, prolézačky, houpačky, písková rýžoviště s pravými českými granátky, rozšířeno bylo i zázemí pro občerstvení.

Hitem Šťastné země jsou dvě vzduchové velkoplošné trampolíny pro děti i dospělé. Nad areálem je k dispozici nová rozhledna, odkud vidíte okolní Český ráj jako na dlani.

V sobotu 27. června tu byla otevřena naučná stezka „Prožitkový geopark Český ráj ve Šťastné zemi“. Najdete ji v zalesněné dolní části areálu, kde je v parném létě i blahodárný stín. Je zde umístěno 16 tabulí s informacemi o Českém ráji, přírodě a geologii, příchozí si na místě mohou vyzkoušet, jak se proplavuje písek, názorně uvidí meandrující koryto Jizery, je tu dřevěný hrad na skále i adrenalinové závěsné lávky a přechody bažinou. Stezka byla realizována v rámci projektu „Prožitkový geopark  - nové cesty k dějinám země a vývoji krajiny“ ve spolupráci s Geo-Naturpark Bergstrasse-Odenwald a Muzeem Českého ráje v Turnově. Náklady na její výstavbu byly zhruba dva miliony korun, většinu peněz na ni věnovala DBU - Deutsche Bundesstiftung Umvelt (německá nadace pro životní prostředí).

Šťastná země v Radvánovicích u Turnova je pro návštěvníky otevřena každý den od 9 do 19 hodin, o prázdninách až do 20 hodin. Vloni sem na různé akce zavítalo zhruba 60 tisíc lidí.

O prázdninách se tu koná doprovodná akce každou sobotu, 18. července to bude „Dřevěná sobota“.

Oficiální „tváří“ areálu je i pro letošní sezonu oblíbený herec a moderátor Tomáš Krejčíř. Ve Šťastné zemi se platí speciálním platidlem – čtyřlístky, letos to jsou dvoulístky a čtyřlístky v hodnotách 10 a 20 Kč, kterými mohou návštěvníci platit občerstvení i další doprovodné služby.

Více na www.stastnazeme.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky