Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cestou Bílé smrti po legendárních místech Jizerských hor

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 05. 2023 12:38
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Vzdálenost 25 kilometrů, převýšení 491 metrů. Tak by se dal v číslech shrnout cyklovýlet, jehož trasa provede Jizerskými horami: z Bedřichova na Novou Louku, sklářskou osadu Kristiánov, pod sedlo Holubníku, vyhlídku Krásnou Máří, Hřebínek a zpět přes Olivetskou horu a přehradu Černá Nisa do Bedřichova.

„Jizerské hory jsou protkané cyklotrasami a některé z nich jsou dnes již notoricky známé. To platí i pro tento výlet. Lepší je proto vyrazit ve všední den brzy odpoledne, protože o víkendech bývá na cyklotrasách v našich malých horách hodně plno“, doporučuje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výlet je pojmenován podle pomníčku Bílá smrt, jehož příběh navzdory názvu však neskončil tragicky a pomníček s obrázkem upomíná na šťastné vyváznutí ze sněhové vánice.

Z Bedřichova se vyjíždí na Novou Louku, kde se nachází bývalý lovecký zámeček, dnes restaurace a penzion Šámalova chata. Trasa pokračuje přes Blatný rybník na Kristiánov. Z bývalé sklářské osady se dochovala jediná původní chalupa s názvem Liščí bouda s letní expozicí věnovanou místní historii sklářství. Kolem hřbitova začne cesta výrazně stoupat Koralovou cestou přes dvě křižovatky směrem na sedlo Holubníku. Pod sedlem čeká na turisty při nepříznivém počasí dřevěný přístřešek. 

Ze sedla Holubníku míří trasa po Kristiánovském chodníku směrem na Tetřeví boudy a vyhlídku Krásná Máří nabízející krásné výhledy na celé Frýdlantsko, město Hejnice s bazilikou Navštívení Panny Marie, na skály Ořešníku a Štolpichu a údolí horního toku říčky Smědé. Následuje sjezd na oblíbený Hřebínek s možností občerstvení. Odtud pak dál na známou křižovatku turistických cest Bílá kuchyně, kde se odbočí směrem na Olivetskou horu. 

Zájemci o výhledy mohou odložit kolo a odběhnout k dvě stě metrů vzdálenému vrcholu. Dlouhým sjezdem po lesní cestě se pak dojede ke křižovatce Pod Olivetskou horou, kde je odbočka po asfaltové cestě doprava na rozcestí Závory. Výlet pokračuje objetím přehrady na Černé Nise, nejvýše položené vodní nádrže v Jizerských horách. U její hráze se nachází Stammelův kříž připomínajícím přestřelku mezi pytlákem Augustinem Zenknerem přezdívaným Stammel a místními lesníky. Zpátky do Bedřichova míří trasa po Poutní stezce, Povalové a Vládní cestě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky