Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Chytré podložky monitorující polohování a vitální funkce seniorů nově pomáhají v Domově důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem a v Rokytnici nad Jizerou

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 11. 06. 2024 08:41
  • Rozvoj

Sdílet článek

Snížení rizika proleženin díky sledování polohování a hodnot vitálních funkcí seniorů, to dokáží chytré podložky, které nově využívají klienti Domova důchodců v Rokytnici nad Jizerou a Jindřichovicích pod Smrkem. V pondělí je tam instaloval Ing. Richard Cimler, Ph.D., vedoucí Centra pokročilých technologií Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové. Jeho tým se zabývá tvorbou senzorických systémů pro monitorování osob. V testovacím režimu po dobu čtyř měsíců finančně pomůže domovům projekt Agentury regionálního rozvoje, spol. s. r. o. – EDIH Northeast Bohemia, z něhož bude uhrazeno 75 % nákladů na monitoring.

Financování probíhá v režimu Test Before Invest, kdy si domovy mohou ve zkušební době nezávazně otestovat nejen podložky, ale také nositelné senzory a senzory, které dokáží vyhodnocovat množství CO2 ve vzduchu, vlhkost, teplotu a další hodnoty prostředí. Poté se mohou rozhodnout, zdali investují do nákupu technologií. Nápad na realizaci tohoto transferu, tedy implementaci asistivních technologií vyvinutých na univerzitě do praxe, vzešel od Libereckého kraje.

Naším cílem je stále vylepšovat péči v příspěvkových organizacích Libereckého kraje, do nichž patří Domov důchodců v Rokytnici nad Jizerou i Jindřichovicích pod Smrkem. Chytré podložky již našly uplatnění v mnoha sociálních zařízeních a nyní se přes projekt EDIH mohou šířit mnohem efektivněji do dalších, a tím i zpřístupnit službu moderního monitoringu seniorcentrům 21. století,říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Chytré podložky nejen pro seniorcentra, ale i pro domácí péči

Podložky i senzory jsou propojeny s mobilními telefony a tablety umístěnými na sesternách. V případě, že naměřené hodnoty budou vybočovat z předem nastavených parametrů, odešle se notifikace do propojených zařízení. Personál tak může okamžitě jednat. Pro zajištění informovanosti o kvalitě péče jsou vytvářeny pravidelné reporty s detailními informacemi o polohování či vysazování. Pro monitorování kondice klientů a kvality prostředí jsou vytvářeny reporty obsahující například počty kroků, míru aktivity či údaje o množství CO2, teplotě či hluku v místnostech. Technologie nejsou výhradně určeny pro seniorcentra. Využívat je mohou i rodiny pro vzdálený dohled v rámci domácí péče o své příbuzné. Monitoringem osob a prostředí se zabýváme již přes deset let. Snažíme se přicházet s novými technologiemi, které usnadňují práci a přinášejí větší bezpečí a jistotu díky automatickému sběru dat, vyhodnocování a předávání informací s co nejmenší zátěží pro ošetřovatele,říká Ing. Richard Cimler, Ph.D., vedoucí Centra pokročilých technologií PřF, UHK.

Díky technologii získají domovy důchodců data v reálném čase

V Domově důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem dosud zapisovali polohování klientů na papír u lůžka. S chytrými podložkami budou získávat digitální data v reálném čase. Při nastavování polohy u imobilních seniorů je důležité správné provedení a načasování, jedná se totiž o činnost ovlivňující vznik proleženin. Pečující personál bude mít díky podložkám a notifikacím v tabletu stoprocentně pod kontrolou, že došlo k danému úkonu,říká Martina Valášková, ředitelka Domova důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem. Zdali se po skončení testovacího režimu rozhodnou investovat do těchto technologií bude z velké míry ovlivněno zkušeností zaměstnanců. Samozřejmě nás bude zajímat také názor seniorů a jejich rodin. Nejdůležitější však budou výsledky a vliv technologie na péči. Myslím si, že z pohledu sociálních služeb a digitalizace máme co dohánět a každé ulehčení nás ještě více přiblíží k samotným seniorům, k jejich rodinám a bližšímu kontaktu s nimi, dodává Martina Valášková.

Technologie je v plánu rozšířit do zařízení po celé ČR

Tento transfer asistivních technologií probíhá hlavně na území Libereckého a Královehradeckého kraje. Služby EDIHU můžou ale využívat seniorcentra po celé ČR. Chceme, aby díky novým technologiím dostávali pacienti moderní způsob léčby s možností okamžitého zásahu. Proto se snažíme transferovat technologie, které jsou uplatnitelné na trhu a mohou pomáhat lidem, a to nejen ve zdravotnictví,vysvětluje Michaela Jakubičková, manažerka Test Before Invest EDIHU Northeast Bohemia.

Projekt Evropský digitální inovační hub Northeast Bohemia (EDIH NEB) poskytuje služby malým a středním firmám (do 499 zaměstnanců) a veřejným organizacím primárně z Libereckého a Královéhradeckého kraje. Najdete zde na jednom místě veškeré poradenství, možnost testování a implementace digitálních technologií, služby a vzdělávání na téma digitalizace či pomoc s dotačním managementem. Nabízí podporu a poradenství expertů na digitalizaci a dotační management od členů konsorcia EDIH NEB.

Logolišta EDIH

Tisková zpráva: EDIH

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky