Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Císařský kámen: Josefa II. vystřídaly davy turistů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 02. 2021 15:30
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jedním z míst, která turisté v okolí Liberce vyhledávají nejčastěji, je kopec Císařský kámen nedaleko osady Milíře. Jméno získal podle toho, že ho kdysi skutečně navštívil sám Josef II. Na jeho vrchu stojí rozhledna, z níž lze vidět až na Sněžku. Je to přitom již druhá vyhlídková věž za posledních deset let: ta první zanedlouho po vystavení zchátrala.

„Císařský kámen je oblíbené výletní místo, a to mimo jiné i proto, že je skvěle dostupné pro rodiny s malými dětmi. O víkendech a prázdninách tam míří i stovky lidí denně. Je proto dobré namířit k rozhledně své kroky spíš během pracovního týdne, než v sobotu či neděli,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Císař Josef II. navštívil vrchol, nazývaný tehdy Špičák či Uhlířský vrch, 19. září 1779. Tehdy zde operovala rakouská vojska, jelikož probíhala válka o dědictví bavorské a právě ze sousedního Pruska hrozilo nebezpečí. O sto let později se na skalce na vršku kopce objevila coby upomínka na císařskou návštěvu mramorová deska a kopec získal pojmenování Císařský kámen.

O výstavbu rozhledny na tomto místě usiloval už kolem roku 1886 Liberecký horský spolek, ale nezdařilo se. Až mikroregionu Císařský kámen za pomoci libereckého městského obvodu Vratislavice, města Liberce a Libereckého kraje se podařilo stavbu rozhledny uskutečnit. Otevřena byla v září 2009. Dvacet metrů vysoká konstrukce  ale musela být po osmi letech uzavřena; smrkové dřevo nedokázalo čelit drsným klimatickým podmínkám.

Po deseti letech ji tak vystřídala nová kovová vyhlídková věž obložená modřínem, která je o jedno patro vyšší. Z ochozu rozhledny lze vidět jižní svahy Jizerských hor, západní část Krkonoš, města Jablonec nad Nisou a Liberec a také Ještědský hřbet.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky