Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Club Rotary Liberec - Jablonec oslavil 75. narozeniny

Šírová Květa

  • 19. 04. 2012 14:26

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) se včera zúčastnil slavnostního zasedání členů Clubu Rotary Liberec-Jablonec, které se konalo u příležitosti oslavy 75. výročí od založení klubu.  Prezident RC Liberec - Jablonec Vojtěch Pražma při této příležitosti obdržel od guvernéra Districtu 2240 Tomáše Langa nejvyšší rotariánské vyznamenání „Paul Harris Fellow“ zřízené na počest zakladatele Rotary International (vzniklo již v r. 1905 v Chicagu v USA). Současně bylo na slavnostním shromáždění přijato 6 nových členek a členů RC Liberec-Jablonec nad Nisou.

„Rotary Club Liberec-Jablonec založili a získali Chartu Rotary International v roce 1937 významné osobnosti Liberecka jako např. bratři Theodor a Johann Liebigové, výrobce koberců ve Vratislavicích Heinrich Ginckey, policejní ředitel Stanislav Benda a 17 dalších německých a českých osobností kraje. Po záboru československého pohraničí v r. 1938 byla činnost RC zakázána, a to i po válce za vlády komunistů. Činnost RC pod názvem Rotary Club Liberec-Jablonec nad Nisou byla díky pomoci rakouských a německých Rotariánů obnovena až v roce 1992. Rád jsem proto přijal pozvání na výroční schůzi členů klub. Rotariáni od sého založení pomáhají ta, kde je to třeba. Osobně si nejvíce vážím jejich pomoci při povodních v srpnu 2012, kdy se díky nim podařilo rozdělit mezi občany postižené touto živelnou pohromou dar ve výši 1 244 000,- Kč. Za to jim patří velký dík,“ řekl hejtman.

Činnost Rotariánů je především služba potřebným. Ta byla v RC Liberec-Jablonec n.N. naplněna projekty jako např. zřízení vzdělávacího a terapeutického centra „Tábor“ pro tělesně postižené v Nové Vsi u Lomnice nad Popelkou, vybavení střediska pro tělesně postižené Alvalida nábytkem, rehabilitačními pomůckami a nezbytnou administrativní technikou, finanční pomoc ústavům tělesně postižených v Raspenavě, Hodkovicích a Jedličkovu ústavu v Liberci, modernizace vybavení kuchyně a prádelny v Domově pokojného stáří v Chrastavě cca za 260 000,- Kč a dar 6 elektricky polohovacích lůžek se stolky v hodnotě cca 240 000,-Kč. Samostatně pak je viděna pomoc Rotariánů Distriktu 2240 (Česká republika a Slovenská republika) povodněmi postiženým obcím na Frýdlantsku v r. 2010 v celkové hodnotě 1 244 000,- Kč. Liberečtí a Jablonečtí Rotariáni v rámci své globální spolupráce se zahraničními Rotariány zorganizovali i několik mezinárodních výměn mládeže, včetně ročních zahraničních studijních pobytů gymnazistů.

ROTARY INTERNATIONAL (vznik 1905 v USA) je kreativní společenství s vysokým synergickým potenciálem a etickým standardem, které sdružuje více než 1.2 milionů lidí po celém světě. Je nepolitické, národnostně a nábožensky tolerantní, podporuje rozvoj regionu (státu), v němž působí.

Rotary International působií v Československu, a to již od roku 1925 a vzniklo na přímý popud T.G. Masaryka. V současnosti je v ČR a SR téměř 1.500 Rotariánů. Pro ČR a SR je společnou koordinační složkou Rotary distrikt 2240.

V Rotary klubech (samostatné právní subjekty) se sdružují špičkoví odborníci a odbornice nejrozmanitějších profesí. Členům a členkám Rotary nabízejí kultivovaný životní styl podle jejich osobních zájmů, otevřené přátelské vztahy a další rozvoj jejich osobnosti. Rotary svými nezištnými aktivitami a všeobecně prospěšnými projekty (službami) pozitivně ovlivňuje širší komunitu v místě svého působení a napomáhá utváření občanské společnosti v duchu svého trvalého kréda: „Service Above Self“ (Služba je nad osobním zájmem).

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky