Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Club Rotary Liberec slaví 75. narozeniny, přát přijde také hejtman LK

18. 04. 2012

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) se dnes v 18 hodin zúčastní slavnostního zasedání členů clubu Rotary Liberec-Jablonec, které se bude konat Liebigově vile v Liberci.

V letošním roce uplynulo 75 let od vzniku Rotary clubu v Liberci, založeného tehdejšími významnými osobnostmi jako byly bratří Liebigové. Tuto událost si členové připomenou právě dnes.

Československé rotary kluby vznikaly krátce po 1. světové válce. První klub vznikl v Praze 14. září 1925. Po 2. světové válce však bylo v ČSR rozvíjející se rotary hnutí přerušeno a obnoveno bylo až v roce 1990. V současnosti pracuje  v ČR cca 40 klubů, které sdružují 923 členů. V Liberci byl první rotary klub založen v roce 1936 a jeho členy byli též pánové Theodor a Johann Wolfgang Liebigové. Novodobá historie libereckého klubu se začala psát až v roce 1993, kdy byl ustaven Rotary klub Liberec-Jablonec, který sdružuje rotariány z obou regionů. Ve spolupráci se zahraničními kluby zrealizoval řadu významných humanitárních akcí. Například zajistil schodišťovou zvedací plošinu a vybavení pro ALVALIDU - denní stacionář a škola pro děti s kombinovaným postižením, pořídil vybavení pro děti s těžkým handicapem, čtecí lupu pro  zrakově postižené, speciální zvedací zařízení pro tělesně postižené do bazénu. Kromě toho se podílel i na  prázdninových pobytech pro děti ze ZŠ či chráněném bydlení v Hodkovicích. Další významnou činností je práce s mládeží, které dominují  studentské výměny. Ve spolupráci s Rotary International a místními rotary kluby organizuje klub více než 20 ročních výměnných pobytů studentů v USA a Brazílii  a věnuje se také zprostředkování jednoročních stipendií na universitách v zahraničí.

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 739 541 624