Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cvikovská léčebna má nové zateplení, Liberecký kraj přispěl 13 miliony

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 10. 2022 15:50
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Významnými stavebními úpravami prošel pavilon Léčebny respiračních nemocí v Martinově údolí ve Cvikově. Získal kompletní zateplení, nová okna s elektrickými venkovními žaluziemi, rekonstrukce se dočkala také střecha.

„Kraj dlouhodobě jde cestou úspory energií a uplatňuje chytrá a šetrná řešení také na budovách, v nichž sídlí jeho příspěvkové organizace. Díky tomu vyhovují standardům 21. století. Za všechny lze zmínit obchodní akademii v České Lípě, kde chytře hospodaří s dešťovou a šedou vodou, projekty centrálního depozitáře v Českém Dubu a rozšíření Domova a Centra aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou, které jsou v pasivním standardu a parkovací dům u krajského úřadu, jenž bude mít zelenou střechu. Snižovat energetickou náročnost budov je zejména nyní, v době krize, důležité víc než kdy jindy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Areál cvikovské léčebny se dlouhodobě průběžně a systematicky vylepšuje. „Jsem rád, že se díky úsilí pana ředitele a celého kolektivu daří zlepšovat podmínky pro klienty. Jedná se o unikátní prostředí, které splňuje nejnáročnější požadavky pro léčbu respiračních chorob,“ řekl Vladimír Richter, krajský radní pro resort zdravotnictví. 

„Pan ředitel a celý kolektiv se snaží zastávat dobrou ekonomickou politiku. Kraj sem investuje nemalé peníze, aby toto prostředí bylo dostatečně kvalitní a pacientům se dostávalo nadstandardní péče,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„Náklady činily dvacet milionů korun. Evropská unie poskytla dotaci 7,1 milionu, zbytek putoval z rozpočtu Libereckého kraje,“ dodal Jiří Ulvr, hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Dětská část prošla v letech 2020 a 2021 rekonstrukcí za 10,5 milionu korun – šlo o celkovou rekonstrukci vnitřních prostor pavilonu C, zateplení budovy, střech a výměnu oken s celkovou úpravou okolí. Byly vybudovány také sprcha a toalety, herny dostaly nové vybavení, dětem nově slouží tři kolotoče a keramická dílna.  Do Martinova údolí dorazil nový traktůrek, výměnou prošel nákladní výtah a opravy se dočkaly sprchy. „Během posledních dvou let bylo ve cvikovské léčebně proinvestováno celkem 37 milionů korun,“ podotkl ředitel léčebny Rudolf Focke.

Po vypuknutí války na Ukrajině v areálu léčebny našlo ubytování 17 ukrajinských žen s dětmi a jeden starší muž. „Pracují na úklidu areálu a budov, vypomáhají v kuchyni a jedna z nich je lékařkou v oboru pediatrie,“ dodal Focke.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky