Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cyklovýlet zavede k branám pekla i do Třeskoprsk za Čtyřlístkem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 09. 07. 2021 15:05
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Návštěva zámku s muzeem komiksového Čtyřlístku, objev tajemstvím opředeného hradu a výstup na rozhlednu. To vše a mnoho dalšího lze zažít během čtyřicetikilometrového výletu Máchovým krajem. Start je na náměstí v Doksech – podle autorů Čtyřlístku v Třeskoprskách.

Odtamtud je třeba sledovat cyklotrasu 0015 a 003 přes Tachov, Blatce až na hrad Houska. Hrad, u kterého není přesně známo, kdy byl postaven, ani proč právě na tomto místě, je opředený řadou tajuplných až pekelných pověstí. Vypráví se, že je hrad bránou do samotného pekla či dokonce do jiných světů. V rámci prohlídky hradu jsou vidění například ručně vyřezávané lipové mechanické peklo zvané Peklém a hradní kaple s renesanční křížovou klenbou.

„Celá oblast rozhodně nabízí více, než jen vyhlášené Máchovo jezero. Okolní krajina je jak stvořená pro cyklistické vyjížďky, ale pochopitelně i pěší výlety celé rodiny,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Cyklotrasa číslo 002 pak dovede za krásnými výhledy na Vrátenskou rozhlednu. Ta byla postavena v roce 1999 a slouží zároveň jako telekomunikační věž. Svou nadmořskou výškou se Vrátenská hora řadí do pohorského pásma, při výšlapu k rozhledně lze tak obdivovat až sedm desítek druhů významných rostlin. Za výstup do zastřešené vyhlídkové terasy dostanou turisté odměnu v podobě výhledu na Kokořínsko, Pojizeří a lesy okolo Bezdězu.

Malebnými údolími s pískovcovými skálami a roubenými staveními se jede dál po cyklotrase 0014, která míří přes Okna až do cíle tohoto okruhu, Doks. Lze doporučit prohlídku zámku, který sloužil do roku 1945 jako rodinné sídlo mnichovohradišťské větve Valdštejnů. Dnes v něm sídlí turistické informační centrum, městská galerie, muzeum Čtyřlístku a také prohlídkový okruh věnovaný rodu Valdštejnů, který ozvláštňují interaktivními prvky:  tříplátnové kino, velké dotykové obrazovky, tablety, foto stěna nebo multimediální kreslící plátno.

Více informací o trase se nalézá na odkazu www.mapy.cz/s/futopafono.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky