Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

DÁMY: Móda v portrétní malbě 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 03. 2018 00:00

Sdílet článek

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě připravilo v prostorách Galerie celoroční výstavu dámských portrétů z různých historických období. Všechna díla pocházejí z našich sbírek a velká většina z nich nebyla doposud veřejnosti představena. Pracovníci Oddělení péče o sbírku téměř tři roky pracovali na přípravě exponátů se záměrem vystavit je, ale v průběhu restaurátorských a konzervátorských prací vznikl nápad neprezentovat pouhé portréty jako umělecký obor, ale dát celé výstavě ještě další podtext. Prezentovat spolu s portréty dam i módu v portrétní malbě. Ke spolupráci byly přizvány i odbornice z Národního muzea (Mgr. Monika Tauberová etnografie) a Uměleckoprůmyslového musea v Praze (PhDr. Eva Uchalová – textil, oděvy a PhDr. Petra Matějovičová – šperky). Jejich popisy jednotlivých obrazů umožní drobný výlet do dob, kdy bylo nemyslitelné vyjít do společnosti bez patřičně zdobeného čepce, zvýšeného pasu a podobně. Do společnosti šlechtické, vyšší či nižší měšťanské vrstvy.

Vedle prvotního účelu vzniku portrétu, tedy zobrazení podoby samotných osob, je portrét nositelem velice cenných informací o způsobu a trendu odívání v příslušné době, a to v mnohem větší míře, než vzácné reálné doklady dochovaných oděvních součástí. Mnohdy až fotografická realističnost některých portrétů umožňuje odborníkům vedle materiálové skladby určit i výrobní technologii oděvu a doplňků, poznat způsoby nošení, vzájemné kombinace jednotlivých oděvních částí, barev, úprav oděvů, doplňování oděvu šperky a účesy – tedy poznání komplexu, kterému říkáme móda.  Rovněž tak rozpoznáváním jednotlivých vzorů, materiálů a barevných kombinací, získáváme informace etnografické.

Výstavu zahájíme ve čtvrtek 8. března od 17.00 v Galerii Chodba symbolicky u příležitosti Mezinárodního dne žen.

 

Václav Novák

Vedoucí oddělení péče o sbírku, konzervátor

Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

 příspěvkové organizace Libereckého kraje

Jana Jermanová Jakubská  

vedoucí oddělení výstav, propagace a Galerie

Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

příspěvkové organizace Libereckého kraje

 

TZ: Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky