Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Datový portál radí: Jak (pře)žít v klidu na silnicích i během zimy

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 01. 2024 15:41
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jízda autem je v zimním období po všech stránkách náročnější. Sníh a led, špatná viditelnost i dřívější nástup tmy, to všechno ke klidu a bezpečí účastníků silničního provozu nepřispívá. Kudy zrovna projel sypač nebo jak vypadá silnice v sedle Jizerských hor? Představujeme čtyři základní oblasti, ve kterých se využití dat v dopravě vyplatí. V závěru nechybí další užitečné offline tipy na zdroje dat a informací.

Rekonstrukce silnic přispívají k bezpečnosti

S prvními sněhovými vločkami začíná dobrodružství nejen na výše položených silnicích v našem kraji. K bezpečnosti přispívají průběžné opravy silnic i jejich zimní údržba. Liberecký kraj je vlastníkem silnic II. a III. třídy. Jejich správou je pověřena Krajská správa silnic Libereckého kraje. V roce 2023 bylo opraveno celkem 52 úseků. Můžete si je prohlédnout v mapové aplikaci Výstavba silnic po zaškrtnutí Realizované akce 2023.

Zimní údržba zajišťuje sjízdnost

Údržbou silnic II. a III. třídy ve vlastnictví Libereckého kraje je pověřena organizace Silnice LK. Pro zimní údržbu se řídí mapou, která určuje prioritní dopravní tepny, které jsou v případě zimní nadílky ošetřeny jako první. Nezbytná je také mapa, která určuje, jakou technologii je možné využít. Existují i úseky, které se v zimě neudržují, ty jsou zobrazené zde. Vše si můžete prohlédnout v mapové aplikaci Zimní údržba silnic. Především při delších cestách v neznámém prostředí a nepříznivých podmínkách může mapa pomoci při výběru trasy.

Zimní výbava u nástupů do hor

Značka „Zimní výbava“ platí na úsecích označených svislou dopravní značkou se symbolem auta a sněhové vločky. V kraji ji můžete potkat u nástupů do hor nebo při jejich přejezdech. Pomoci vám může orientační plánek, který vychází z přehledu na stránkách Libereckého kraje.

Pohyb vozidel zimní údržby a kamerový systém

Ať už jde o každodenní cestu do práce nebo výlet na hory, aktuální informace se hodí vždy. Před cestou se vyplatí zkontrolovat mapovou aplikaci, která sleduje pohyb vozidel zimní údržby a oblíbená je také celorepubliková mapová aplikace Dopravních informací. Nehody, provoz, aktuální počasí na trase i záběry z kamerového systému pomáhají mnoha řidičům. Funkce si zapnete na obrazovce vlevo. Při jejich využití dokážete snáz určit, jestli se vyplatí vyrazit, nebo posunout odjezd o 20 min a projet trasu bezpečněji.

„Vzrůstající význam dat a jejich využití je vidět v mnoha oblastech a doprava samozřejmě nemůže chybět. Jsem rád, že Datový portál Libereckého kraje nabízí i přehledný rozcestník, který na zmíněné aplikace odkazuje. Věřím, že s přibývajícími daty, bude smysluplných aplikací pro obyvatele přibývat,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů územního plánování a rozvoje venkova.

Kromě online vychytávek pomůžou i zcela konkrétní offline rady. Jste si jich určitě plně vědomi. Jak se ale říká, opakování matkou moudrosti:

Přezujte včas na zimní pneumatiky

Ohrožení životů, majetku nebo pokuta, takové jsou vyhlídky těch, kteří vyjedou s letním obutím. Pamatujte též na to, že zimní obutí časem tvrdne. Po čtyřech sezónách je vhodné ho vyměnit, i kdyby mělo vzorek předpisově zachovalý.

Nezapomínejte na zimní výbavu

Kromě zimních pneumatik a sněhových řetězů se bude hodit škrabka na namrzlá okna. Smetáček a odolnou lopatku ve vyšších polohách jako když najdete.

Očistěte auto před jízdou

Lépe uvidíte při jízdě, nebudete ohrožovat vozidla kolem vás a chodce. Vyhnete se případné pokutě. Minuta či dvě strávené u skel se škrabkou mohou být smysluplnou investicí, která vám jednou ušetří čas a možná i daleko víc.

Používejte zimní směs do ostřikovačů

Složení zimní a letní směsi se liší. A kvůli pár korunám rozhodně nechcete řešit opravu popraskaných hadiček od letní směsi v mrazech.

Předvídejte, a to bedlivěji než v létě

Buďte obezřetnější a nechávejte si větší odstup od vozidla jedoucího před vámi. Zvýšenou opatrnost mějte i před přechody pro chodce či železničními přejezdy. Nikdy nevíte, co se může v mrazu pokazit nebo kdo zrovna zanedbal svou přípravu na zimu.

Počítejte s vyšší spotřebou

Spotřeba vašeho auta se v zimě zvyšuje. Ještě víc se zvýší pokud budete v mrazu popojíždět či stát v koloně. Prázdná nádrž může být v tomto případě velký problém. Na dlouhé cesty proto raději s plnou nádrží, případně s vydatnou svačinou a termoskou teplého čaje.

V roce 2020 proběhlo celostátní sčítání dopravy. Nejvíce zatížené úseky dopravy a podrobné informace naleznete ve formě tabulky nebo mapy na webových stránkách Ředitelství silnic a dálnic ČR. Kompletní výstupy ze sčítání dopravy za celou ČR včetně dat ke stažení naleznete zde.

Další zajímavé aplikace:

➡️ Mapové projekty resortů dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje

Datové sady na Datovém portálu Libereckého kraje:

➡️ Délka silnic a dálnic

➡️ Stav povrchu vozovek silnic III. třídy v jednotlivých okresech

➡️ Plán údržby a oprav vozovek silnic II. a III. třídy

➡️ Stav povrchu vozovek silnic II. a III. třídy ve vybraných intravilánech

➡️ Vývoj stavu povrchu vozovek na silnicích II. a III. třídy

Otevřené datové sady resortu dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje:

➡️ Autobusové zastávky Integrovaného dopravního systému IDOL

➡️ Spoje autobusových linek Integrovaného dopravního systému IDOL

➡️ Tarifní zóny Integrovaného dopravního systému IDOL

 

logo smart

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky