Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Delegace LK se v Bruselu zúčastní vyhlášení výsledků soutěže mladých výtvarníků

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7903|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Delegace Libereckého kraje, kterou tvoří poslanec Robert Dušek a radní Jaroslav Podzimek a Pavel Petráček se dnes zúčastní slavnostního ukončení Dnů českých regionů v Bruselu. Uskuteční se tu slavnostní vyhlášení vítěze soutěžní výstavy mladých umělců s názvem Twenties (dvacítky).

Výstava „Dvacítky, generace nové Evropy“, kterou české kraje chtějí připomenout dvacáté výročí pádu železné opony, bude probíhá od 14. 4. do 21. 4. ve Výboru regionů Bruselu stala se skutečným vyvrcholením snahy regionů o společnou kulturní prezentaci v rámci českého předsednictví Radě EU. Její význam podtrhuje i fakt, že společnou záštitu nad celou akcí převzali hned dva komisaři, a to Vladimír Špidla, komisař pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovné příležitosti a spolu s ním Ján Figel‘, komisař pro vzdělání, vzdělávání, kulturu a mládež. Celá akce tak vyvrcholí „Slavnostním vyhlášením výsledků“ soutěže dne 21. dubna 2009, které bylo zahrnuto do oficiálního programu oslav 15. výročí vzniku Výboru regionů a proběhne tedy za přítomnosti jeho předsedy Luc Van den Brandeho.

„Každý kraj zastupuje jeden umělec ve věku mezi 18 a 28 lety, který poskytl vlastní dílo znázorňující ideály a principy EU, tak aby splňovalo téma soutěže „Dvacítky: generace nové Evropy“. Dnešní dvacetiletí a mladší již získali dar, který byl mnoha předchozím pokolením upřen, a sice narodit se, vyrůst a učit se ve svobodné zemi. Právě generace nejmladších umělců byla proto vyzvána, aby připravila díla vyjadřující jejich představy o Evropě a o její cestě od roku 1989 k dnešku a na dalších dvacet let dopředu,“ uvedl Pavel Branda, vedoucí Zastoupení LK v Bruselu a prozradil, že  Liberecký kraj zastupuje v soutěži Ondřej Horák, student Vyšší odborné školy sklářská a střední školy v Novém Boru, se svým skleněným objektem nazvaným „Střípky společnosti“ .

Vybrané exponáty pak zamířily do Bruselu, kde se symbolicky utkají se svými kolegy z ostatních krajů. Porota složená z hlavního kurátora Contemporary Art of the Royal Museum for Fine Arts of Belgium, ředitele ArteNews, prestižní belgické publikace o umění, jednoho zástupce mladých umělců, který již spolupracuje s Evropskou komisí, dále byli přizváni pan komisař Figel‘ a pani Batzeli, předsedkyně výboru Evropského Parlamentu pro kulturu. Vybrané dílo se stane darem českých krajů Výboru regionů a zůstane jako trvalá připomínka této akce vystaveno v jeho prostorách.

„Výstavu doplní také katalog vystavovaných děl doplněný o informace o jednotlivých mladých umělcích, pro něž je to ojedinělá možnost prezentace v takto zajímavém prostředí evropských institucí,“ doplnil pavel Branda s tím, že pro delegaci LK je připraven další doprovodný program – přednáška o činnosti Evropského parlamentu spojená s jeho návštěvou, přednáška o fungování Výboru regionů spojená s návštěvou plenárního zasedání VR, přednáška o fungování EU a Zastoupení LK. Plánována je také návštěva kabinetu komisaře Vladimíra Špidly a uskuteční se jednání na generálním ředitelství pro životní prostředí, kde bude představen komunitární program LIFE+.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky