Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Delegace z Libereckého kraje včele s hejtmanem se v Bruselu zúčastní Evropského týdne regionů a měst - Open Days

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8850|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na čtyřdenní návštěvu Bruselu u příležitosti Open Days a zasedání Výboru regionů odlétá 5. října delegace Libereckého kraje včele s hejtmanem Stanislavem Eichlerem. Spolu s ním se akce zúčastní náměstek hejtmana Vít Příkaský, radní Zdeněk Bursa, Jaroslav Podzimek a Pavel Petráček.

Jedná se každoročně o největší akci v oblasti regionální politiky organizovanou Výborem regionů a Evropskou komisí. Letos (od 5. do 8. října) se koná již 7. ročník, v rámci kterého se do Bruselu sjedou místní a regionální politici stejně jako odborníci, pro které je připraveno přes 120 konferencí, seminářů a setkání.

V čele delegace Libereckého kraje bude hejtman  Stanislav Eichler. Ten se nezúčastní jen seminářů a konferencí, ale i plenárního zasedání Výboru regionů.

„Rada EU schválila nominace nových členů Výboru regionů minulý týden. Mezi nimi je i  hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Ten se tudíž bude moci již během Open Days plně zapojit do práce tohoto poradního orgánu. V Bruselu bude dvakrát zasedat plénum VR (v pondělí a ve středu) a jeden den rovněž politické frakce. Hejtman rovněž bude v budoucnu zapojen do práce odborných komisí VR – konkrétně do komise pro hospodářskou a sociální politiku (ECOS),“ vysvětlil Pavel Branda, vedoucí Zastoupení LK v Bruselu.

Hlavními tématy letošních Open Days jsou: oživení růstu skrze inovace v evropských regionech a městech, klimatické změny, meziregionální spolupráce a hodnocení politiky soudržnosti vč. Debaty o jejím budoucím směřování.

 

Výbor regionů

 

Přibližně dvě třetiny právních předpisů EU provádějí místní a regionální samosprávy členských států. Výbor regionů byl založen roku 1994 s cílem poskytnout zástupcům místních samospráv možnost vyjadřovat se k obsahu těchto právních předpisů. VR každý rok organizuje pět plenárních zasedání, na kterých jeho 344 členů hlasuje o zprávách neboli stanoviscích, jež jsou vydávány k navrhovaným právním předpisům. Evropská komise, která dává podnět k tvorbě právních předpisů EU, a Rada ministrů, která je zodpovědná za stanovení konečného obsahu právních předpisů (obvykle společně s Evropským parlamentem), jsou povinny konzultovat VR v celé řadě oblastí politik včetně životního prostředí, zaměstnanosti a dopravy. Lisabonská smlouva úlohu Výboru regionů ještě více posílí. V budoucnu bude muset být Výbor konzultován Evropským parlamentem ve všech důležitých otázkách týkajících se regionů a obcí. Může se také obrátit na Evropský soudní dvůr, pokud byla porušena jeho práva, nebo je toho názoru, že je některý zákon EU v rozporu se zásadou subsidiarity, popř. že nerespektuje regionální nebo místní pravomoci.

 Za asociaci krajů byli jmenováni primátor Prahy Pavel Bém a hejtmani, Roman Línek, Stanislav Eichler, Josef Novotný, Jana Vaňhová, Jaroslav Palas a Jiří Zimola.

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky