Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Delegace z Libereckého kraje včele s hejtmanem se zúčastnila Open Days - Evropského týdne regionů a měst v Bruselu

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8891|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na čtyřdenní návštěvu zavítala do Bruselu u příležitosti Open Days a plenárního zasedání Výboru regionů delegace Libereckého kraje v čele s hejtmanem Stanislavem Eichlerem. Spolu s ním se akce zúčastnili náměstek hejtmana Vít Příkaský, radní Zdeněk Bursa, Jaroslav Podzimek a Pavel Petráček.

Jednalo se o největší akci v oblasti regionální politiky organizovanou každoročně Výborem regionů a Evropskou komisí. Letos se ve dnech 5. až 8. října konal již 7. ročník, v rámci kterého se do Bruselu sjelo více jak 7000 místních a regionální politiků a odborníků, pro které bylo připraveno přes 120 konferencí, seminářů a setkání. Navíc v regionech samotných bylo uspořádáno dalších zhruba 300 doplňkových akcí vážících se k jednotlivým tématům Open Days. V samotném Bruselu se přímo aktivně zapojilo na 214 regionů z 33 států, nejen Evropy.

Delegaci Libereckého kraje vedl hejtman  Stanislav Eichler. Ten se zúčastnil nejen seminářů a konferencí, ale i plenárního zasedání Výboru regionů.

„Na základě své nominace, která byla schválena na zasedání Rady EU pro konkurenceschopnost ve dnech 24. a 25. září 2009,  se může hejtman, jakožto řádný člen, zúčastnit hlasování jak na plenárním zasedání Výboru regionů, tak se také může zapojit do práce v jeho odborných komisích, konkrétně v komisi pro hospodářskou a sociální politiku (ECOS),“ vysvětlil Pavel Branda, vedoucí Zastoupení LK v Bruselu.

Hlavními tématy seminářů v rámci letošních Open Days byly: oživení růstu skrze inovace v evropských regionech a městech, klimatické změny, meziregionální spolupráce a hodnocení politiky soudržnosti vč. debaty o jejím budoucím směřování. Novinkou letošních Open days byla tzv. Universita OD. V jejím rámci došlo k širokému zapojení akademické sféry do diskuze o budoucím směřování evropských politik. Všechny diskuze provázela snaha vypořádat se s aktuálními problémy týkajícími se evropských regionů, jako je reakce a přizpůsobení se současné hospodářské krizi a s ní související zvyšující se nezaměstnaností, ale také otázky změny klimatu a blížící se Kodaňské konference UN v prosinci 2009. To vše orámováno debatou o budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2013, která by měla reagovat na stále ještě nerovnoměrný vývoj jednotlivých evropských regionů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky