Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Den s vědou a technikou na Gymnáziu v České Lípě se povedl

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 01. 2013 13:59
  • Školství

Sdílet článek

 

Na Gymnáziu v České Lípě se v závěru loňského roku uskutečnila zajímavá akce na podporu přírodovědného a technického vzdělávání na škole.

Žáci od primy po kvartu absolvovali v tento den výuku velmi netradičně. Do školy přijeli studenti a učitelé z různých fakult Technické univerzity v Liberci s osmi typy různých tematických programů orientujících se na nejmodernější technologické postupy a výsledky vědeckého bádání. 

„Studenti se v průběhu dopoledne seznámili například s principy optických bezkontaktních 3D skenerů a využitím digitalizace v praxi. Populárně naučným způsobem jim byly předvedeny funkce 3D tiskáren a jejich reálné využití,“ uvedla ředitelka školy Lenka Řebíčková.

Účastníci rovněž shlédli videa mnoha unikátních technologií výroby technikou 3D  tisku.  Zážitkem pak byly demonstrace modelů neuvěřitelných tvarů a konstrukcí, které lze vyrobit pouze těmito postupy.

Seznámili se také se základními principy „nanosvěta“. Při této hodině absolvovali různé pokusy s balónky. Zajímavý byl i demonstrační pokus například s bonbony mentos, dietní coca-colou, ale i s dalšími materiály. Žáci získali též poznatky z oblasti technologického programování.

V programu moderní textilní techniky mohli otestovat svou zručnost a šikovnost, program textilní materiály byl zaměřen na to, jak je možné vyrobit nanovlákno na nanokolovratu. Nové poznatky získali žáci i v tématech mikrobiologie nebo intermetalika a geopolymery.

V rámci jednotlivých programů nechyběly ani soutěže o zajímavé ceny.

„Den s vědou ukázal žákům vědu a techniku jako zajímavé oblasti, kde mohou v budoucnu najít své perspektivní uplatnění,“ uzavřela ředitelka.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky