Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Děti by měly nosit za snížené viditelnosti na ulicích reflexní vesty

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 11. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7177|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Libereckého kraj zahájil v říjnu kampaň  zaměřenou na viditelnost zranitelných účastníků silničního provozu – zejména dětí. V průběhu této kampaně jsou předávány do každé mateřské školky v LK reflexní vestičky. Proč jsou pro účastníky silničního provozu výhodné, vysvětluje tento leták.

Víš CO jsou reflexní materiály?

Jsou to materiály, které umí velmi dobře odrážet světlo. Reflexní páska na mém oblečení, kterou osvítí reflektory auta, se rozzáří. Pan řidič tě potom vidí na velkou vzdálenost, dokonce i ve tmě.

V tabulce se můžeš podívat, na jakou vzdálenost tě v noci uvidí řidič, pokud budeš mít oblečení určité barvy.

PROČ nosit reflexní materiály?

Koho je dobře vidět, ten se na silnici pohybuje bezpečněji. Řidiči, kteří zranili chodce nebo cyklistu, ho viděli příliš pozdě nebo vůbec ne.

 

KDO by měl používat reflexní materiály?

Reflexní materiály pomáhají ochránit ty nejzranitelnější na silnicích. A to jsou .... CHODCI a CYKLISTÉ.

Reflexní materiály bys měl nosit jako cyklista i jako chodec. Také když jedeš na skateboardu, na kolečkových bruslích nebo na koloběžce.

KDY bys měl používat reflexní materiály?

Díky reflexním materiálům budeš na silnici lépe viděn vždy, ale hlavně v noci a za snížené viditelnosti. To je hlavně když:

  • je mlha
  • hustě prší
  • sněží
  • v zimě a na podzim je zatažená obloha

Ve tmě jsi v tmavém oblečení na silnici jako chodec nebo cyklista téměř neviditelný. Zatímco ty svítící auto vidíš, řidič tě bez použití reflexních materiálů uvidí až ve vzdálenosti několika metrů!!!

Všimni se, že dnes už na většině školních batohů, sportovních bund a bot najdeš reflexní prvky. Pokud tam nejsou, můžeš si nalepit reflexní samolepku. Maminka ti může našít na oblečení našívací reflexní pásku, nebo reflexní pruh či obrázek nažehlit. Na batoh si můžeš dát také reflexní odrazku. A pro chodce a cyklisty jsou určené reflexní vesty.

Reflexní předměty si nejlépe umísti ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu. A cyklisté také na přilbu a kolo!!!

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky