Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dětská olympiáda už má maskota – Kebuli

Dětská olympiáda už má maskota – Kebuli

[32827|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/tiskove/maskot_497428259f.jpg]

22. 06. 2009
[id:8293|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Mladí vítězové ODM 2008 z Libereckého kraje společně s hejtmanem Stanislavem Eichlerem a náměstkem hejtmana pro školství, tělovýchovu a sport Radkem Ciklem v závěru minulého týdne slavnostně pokřtili maskota Her IV. zimní olympiády dětí a mládeže v Libereckém kraji.

Liberecký kraj bude příští rok v době od 31. ledna do 5. února pořadatelem další významné sportovní akce pro mládež. V několika střediscích regionu se uskuteční Hry IV. zimní olympiády dětí a mládeže (ODM) České republiky 2010. Tato soutěž je projektem Českého olympijského výboru a je určena žákům základních škol.

„Maskot se jmenuje Kebule a za svůj tvar vděčí sněhové kouli. Kebule je dobrák, popleta, hromotluk a nešika, ale snaží se. Jde do všeho s velkým nadšením a vervou, ale většinou skončí na posledním místě. To jí však nevadí. Cílem pro ni není vítězství, ale účast v soutěžích, hra a zábava. Nemá dokonale vypilovaný styl, ale zaslouží si uznání  za nezměrnou snahu,“ charakterizuje Kebuli spoluautorka Jana Janečková z libereckého grafického studia Listdesign.

 

 

Význam ODM 2010 vzrůstá v souvislosti s tím, že Liberecký kraj se stane v roce 2011 hostitelem jiné prestižní mládežnické události – 10. Zimního evropského olympijského festivalu mládeže. Ta je naopak zaměřena na sportovce do osmnácti let a zúčastní se jí okolo 1500 aktérů z více než 45 zemí „starého kontinentu“, budoucích hvězd světového sportu.

 

Liberecký kraj – zázemí mládežnického sportu

„Představitelé Libereckého kraje si uvědomují, jak důležité místo má sport v životě mladé generace. Proto je potěšitelné, že si nyní kraj buduje i silnou tradici úspěšného pořadatele vrcholných sportovních soutěží zaměřených právě na mládež. V regionu jsou výborné podmínky k zimním sportům a je zde dostatek kvalitních středisek, která můžeme nabídnout účastníkům olympiády dětí a mládeže 2010 i zimního evropského festivalu 2011. Ačkoliv jsou obě akce koncipovány pro poněkud odlišné věkové kategorie, naším cílem je připravit a propojit je tak, aby přinesly nejen hodnotné výkony, ale především aby zaujaly mladé lidi a motivovaly je k pravidelným pohybovým aktivitám,“ říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

 

V kategoriích mladších i starších žáků a žákyň se budou v rámci ODM 2010 rozdělovat medaile v devíti druzích sportu (alpské lyžování, biatlon, běh na lyžích, krasobruslení, lední hokej, severská kombinace, skok na lyžích, rychlobruslení, snowboarding) a ve dvou uměleckých soutěžích (společenský tanec a výtvarná soutěž). Soutěžit se bude v Liberci (Tipsport arena, Svijanská arena, Ještěd, Vesec),  České Lípě (zimní stadion), Jablonci nad Nisou (Břízky, zimní stadion), Harrachově (skokanské můstky, běžecké tratě) a Rejdicích (snowpark). Umělecké soutěže budou mít zázemí v Centru Babylon.

 

„Olympiáda dětí a mládeže 2010 je vrcholnou soutěží této věkové kategorie v České republice. Předpokládá se účast zhruba tisíce sportovců reprezentujících jednotlivé krajské výběry. Právě z tohoto pohledu bude ODM také plnohodnotnou generálkou na zimní festival v roce 2011 nejen z pohledu připravenosti organizátorů, ale i vybavenosti a chodu jednotlivých pořadatelských středisek. Je pravděpodobné, že někteří účastníci olympiády budou reprezentovat Českou republiku i na festivalu 2011,“ připomíná náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl.

 

Atmosféra opravdových Her

Historie olympiády dětí a mládeže se začala psát v roce 2003, kdy se v Pardubickém kraji uskutečnila letní premiéra této soutěže. Zimní varianta ODM byla na programu poprvé v únoru roku 2004, kdy mladé sportovce hostil Středočeský kraj. Nyní se tyto akce odehrávají ve dvouletých cyklech – zimní ODM se konala naposledy v roce 2008 ve Zlínském kraji.

 

„Český olympijský výbor přikládá projektu olympiády dětí a mládeže mimořádný význam. Tyto soutěže podporují rozvoj mládežnického sportu v České republice a stávají se také praktickou demonstrací myšlenek olympismu. Svým charakterem plně navozují atmosféru opravdových olympijských her včetně zapálení olympijského ohně, slavnostních ceremoniálů nebo složení závodnického slibu,“ vypočítává místopředseda Českého olympijského výboru Josef Dovalil.

 

Propojení s olympijskými myšlenkami podtrhuje i to, že účastníci ODM se pravidelně setkávají se známými a úspěšnými reprezentanty - v minulých letech třeba s Danou Zátopkovou, Imrichem Bugárem, Květou Jeriovou nebo Jiřím Raškou. Úzkou spolupráci s Českým klubem olympioniků, besedy a autogramiády s bývalými sportovci plánují také pořadatelé ODM 2010.

 

Vystup z davu, zanech stopu = Jeden projekt, dvě akce

Skutečnost, že Liberecký kraj uspořádá dva roky po sobě vrcholné mládežnické soutěže – ODM 2010 a EYOWF 2011 – inspirovala organizátory k tomu, aby maximálně usilovali o propojení obou akcí nejen z hlediska formování společného týmu dobrovolníků, ale především zapojení veřejnosti do podpory a účasti v chystaných aktivitách provázejících přípravy i samotné konání.

 

Obě akce, sdružené do jednoho projektu, budou prezentovány pod společným mottem Vystup z davu, zanech stopu.  „Motto vystihuje hlavní myšlenku celého projektu – nebát se odlišit a ukázat svou individualitu, schopnosti, jedinečnost.  K tomu je však třeba opustit symbolický dav všednosti a konzumu a zapojit se do dění kolem sebe,“ vysvětluje výkonná ředitelka organizačního týmu ODM 2010 Kateřina Nyčová.

 

V souvislosti se snahou pořadatelů zapojit do aktivit především děti a mládež vznikl speciální program, který pod heslem VyCOOL se! bude motivovat a inspirovat žáky základních a studenty středních škol. „Program VyCOOL se!  chce mladé lidi přivést k pravidelnému pohybu, představit jim sportovní aktivity v různých podobách a nabídnout možnost aktivního využití volného času. Tematicky je rozdělený do čtyř částí - sportovní, vědomostně-zábavné, výtvarné a společensko-kulturní. Program, obsahující téměř čtyřicet soutěží, je sice primárně určen pro mladou generaci, do některých aktivit se však může zapojit také ostatní veřejnost,“ dodává Kateřina Nyčová.

 

Bližší informace o ODM 2010 naleznete na webové adrese www.olympic.cz/odm2010.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302