Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Digitalizace i boj s inflací. Podnikatelé ve stavebnictví diskutovali s krajskými radními

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 16. 03. 2023 10:08
  • Doprava
  • Majetek a investice
  • Školství

Sdílet článek

O digitalizaci, setkání Meet The Buyer, školních oborech ve stavebnictví a jejich podpoře, i o tom, jak Liberecký kraj kompenzuje nárůst cen materiálů stavebním firmám v oblasti dopravy, diskutovali zástupci Svazu podnikatelů ve stavebnictví s krajskými radními. Schůze se zúčastnili statutární náměstek Jan Sviták, náměstek Zbyněk Miklík a náměstek Jiří Čeřovský.  

„Válka na Ukrajině zasáhla stavebnictví opravdu zásadně. Liberecký kraj uhradí na kompenzacích firmám v oblasti dopravy bezmála 70 milionů korun. Takzvanou inflační doložkou jsou podpořeny stavby, plánované na více než jeden rok, u kterých není snadno předvídatelná doba inflace. Naším cílem je především celý proces zjednodušit a spravedlivě podpořit firmy,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Jan Sviták.  

Podkladem pro stanovení výše kompenzací jsou data poskytnutá Úřadem racionalizace ve stavebnictví a vztahují se na materiály, jakými jsou ocel, beton, asfalt nebo kamenivo.

„Jsem rád, že jsem měl možnost osobně se setkat se zástupci podnikatelů ve stavebnictví. Osobní komunikace s potenciálními dodavateli je podle mě zásadním bodem v úspěšné spolupráci. I proto každý rok v prosinci pořádáme setkání Meet The Buyer, jehož účelem je seznámit zájemce o veřejné zakázky s plánem pro další roky. Rádi bychom tímto způsobem seznámili dodavatele se záměry a prioritami Libereckého kraje,“ řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík.

Ve školství jsou v současné době v Libereckém kraji nabízeny různé stavební obory – například dlaždičské práce, malířské a natěračské práce, zednické práce, instalatér, tesař, zedník, stavebnictví, popřípadě geodézie a katastr nemovitostí.

„Liberecký kraj se snaží dlouhodobě a systematicky podporovat zájem žáků o stavební obory. Slouží k tomu projekty krajských středních škol, jako je třeba řemeslný projektový den na Střední odborné škole v České Lípě nebo projektování domu ve virtuálním prostředí a stavební laboratoř na průmyslovce v Liberci. Jsem rád, že jako kraj můžeme tyto projekty podpořit, protože kvalitních stavařů není nikdy dost,“ zakončil náměstek hejtmana pro resort školství, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Jiří Čeřovský.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky