Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Díky schváleným česko-polským projektům míří do kraje více než 50 milionů korun. Podpoří rozvoj cestovního ruchu

22. 03. 2018

Projekty jako je „Cesta skla“ nebo „Kolem kolem Jizerek“ dostaly podporu od Monitorovacího výboru Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko, který zasedal minulý týden v polském Gródkowu. To znamená, že jsou doporučeny k financování. Úspěšné byly i další projekty z Libereckého kraje zaměřené na oblast rozvoje cestovního ruchu. Jejich prostřednictvím připutuje do území Libereckého kraje z Evropského fondu pro regionální rozvoj více než 50 milionů korun.

„Považuji za mimořádný úspěch, že z 13 projektů doporučených k financování je jich pět z našeho kraje,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, radní rezortu hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování a zároveň členka Monitorovacího výboru programu.

Díky prostředkům z Evropského fondu pro regionální rozvoj bude podpořen projekt Cesta skla v česko-polském příhraničí, jehož nositelem je město Nový Bor. V rámci něj se dočká rekonstrukce historický podstávkový dům, který se nachází v těsné blízkosti Sklářského muzea. Po modernizaci bude objekt sloužit jako informační a prezentační centrum pro společnou destinaci Cesta skla.

Dalším podpořeným projektem je WITKA-SMĚDÁ-turistický rozvoj polsko-českého pohraničí - I. etapa, v němž jsou zapojeny Černousy. Vzniknou tak stezky pro pěší a cyklisty, stávající budou obnoveny a další nové trasy budou vyznačeny.

Projekty Česko-polská Hřebenovka - východní část a Česko-polská Hřebenovka - západní část jsou zaměřeny na využití potenciálu páteřní trasy v blízkosti česko-polské hranice, která vede z Lužických hor přes Jizerky až do Krkonoš. „V projektu Česko-polská Hřebenovka – východní část je přímo zapojen Liberecký kraj. Návštěvníci se v budoucnu mohou těšit celkem na 11 rozhleden. Těší mě, že 8 z nich vznikne obnovením už zaniklých rozhleden či vyhlídkových míst nebo využitím jiného historického dědictví. Pouhé 3 rozhledny budou vybudovány na nových místech,“ říká Radka Loučková Kotasová. V projektu Česko-polská Hřebenovka - západní část jsou zapojena města Tanvald a Smržovka. V rámci něj budou postaveny vyhlídky ve Smržovce, v Tanvaldu a v Kowarech a dále turistické trasy navazující na Hřebenovku a zpřístupňující vyhlídky.

Jedním z největších projektů, které byly na Monitorovacím výboru doporučeny k financování, je projekt Kolem kolem Jizerek. „Z toho projektu mám skutečně obrovskou radost. Myslím, že může sloužit jako ukázkový projekt česko-polské spolupráce. Je v něm zapojeno 19 partnerů z obou stran hranice a Liberecký kraj je jedním z nich. Celkem bude obnoveno a vyznačeno 220 km cyklostezek a cyklotras. Vytvořený okruh povede po významných místech kulturního a přírodního dědictví a propojí oblast příhraniční páteřní cyklostezkou, která návštěvníkům umožní poznávat zajímavá místa na druhé straně hranice,“ vyzdvihla Radka Loučková Kotasová.

logo - překračujeme hranice

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624