Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dílo října v Oblastní galerii připomíná 100 let od narození malíře Hýska

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 10. 2022 16:14
  • Kultura

Sdílet článek

Obraz Krajina s viaduktem českého výtvarníka Josefa Hýska zvolila jako dílo měsíce října Oblastní galerie v Liberci. Hýskův život a většina tvorby byla spjata s jeho rodným Pojizeřím. Typickými znaky jeho pozdních děl, do níž se řadí vystavovaný obraz, je kubistické tvarosloví a tlumená barevnost.

Josef Hýsek se narodil 31. října 1922 v Držkově u Železného Brodu. Po studiu na pražské Akademii výtvarných umění se vrátil do Liberce a v roce 1959 se stal zakládajícím členem umělecké skupiny 7, která sdružovala umělce různých oborů a žánrů. Až do konce 60. let Josef Hýsek aktivně tvořil a vystavoval v Severočeském muzeu i v Oblastní galerii Liberec. Pro zdejší zoologickou zahradu navrhl výzdobu pavilonu paviánů a podílel se na vzniku keramické mozaiky v místě dnešní samoobsluhy v Paláci Dunaj. Vzhledem ke svému politickému přesvědčení byl událostmi roku 1968 a následnou normalizací donucen odejít do ústraní a věnoval se převážně restaurování obrazů. Zemřel 2. května 2000 v Liberci.

„Z našeho regionu pocházela a stále tu působí řada zajímavých výtvarníků. Jsem ráda, že na ně naše galerie nezapomíná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Ve svých tvůrčích počátcích byl Hýsek ovlivněn impresionismem a po roce 1959 se přiklonil ke kubismu. Typickými znaky jeho obrazů jsou stroze komponované krajiny s přísným řazením ploch s pevnými tvary. Obraz Krajina s viaduktem Josef Hýsek namaloval v roce 1962. Obraz je laděn do šedých, hnědých a béžových tónů, které jsou charakteristické pro jeho tvorbu druhé poloviny 60. let.  „Dílo v zemitých barvách upoutá mírně pochmurnou atmosférou. Nad ostře řezanými a stínovanými liniemi kopců a domů se tyčí viadukt, jenž je svými mohutnými pilíři pevně ukotven v krajině,“ vysvětlila šéfkurátorka galerie Johana Kabíčková.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky