Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dlaskův statek chystá další tradiční řezbářské sympozium

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 06. 2023 12:03
  • Kultura

Sdílet článek

Nahlédnout přímo pod ruce řezbářů a sledovat, jak se kus hrubě tesaného dřeva mění v umělecké dílo, budou moci od 7. do 10. června návštěvníci skanzenu Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Koná se tam tradiční setkání řezbářů z celé republiky. Jejich díla pak budou k vidění i na krátké výstavě.

„Řezbářská sympozia se dnes konají na mnoha místech republiky. Jejich výsledky v podobě soch, ale i třeba laviček pak zdobí města a obce. Vyzkoušet si, o čem je řezbářské umění, to je určitě zajímavá příležitost pro mnohé návštěvníky. Právě na Dlaskově statku mohou takovou možnost využít,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na tradiční sympozium se těší nejen návštěvníci, ale hlavně samotní řezbáři, mezi nimiž je řada těch, kteří spolu s řezbářem Karlem Hajnem byli u prvního ročníku v roce 1996 – Stanislav Pokorný, Václav Plechatý, František Petranyi, Martin Patřičný, Zdeněk Vilém nebo Miloslav Švec.  V průběhu let tuto sestavu doplnili další účastníci – Jan Viktora, Tomáš Dostál Bosambo, Ivan Šmíd, Miloš Šimek, Iveta Sádecká, Honza Švadlenka, Jaromír Dědek, Marta Novotná a mnozí další.

Turnovské Muzeum Českého ráje, jež Dlaskův statek spravuje, se tímto způsobem snaží prezentovat svým návštěvníkům řemeslo s dávnou tradicí. Dřevo bylo odnepaměti jedním z nejpoužívanějších materiálů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky