Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dlaskův statek chystá na víkend tradiční posvícení s řemesly, muzikou i dobrotami

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 09. 2022 14:24
  • Kultura

Sdílet článek

Jak dříve v hospodářských usedlostech vypadaly oslavy ukončení polních prací, ukáže tradiční posvícení, které se ve skanzenu Dlaskův statek uskuteční v sobotu 24. září od 9 do 17 hodin. Chybět mimo jiné nebudou ani řemeslnický trh, dílny pro děti a tradiční posvícenské občerstvení.

„Kolegové z Muzea Českého ráje připravují tradičně skvělé akce, které připomínají různé venkovské zvyky. Akce jsou velice navštěvované. Zejména proto, že muzeum velice dbá na autentickou atmosféru. Nejinak je tomu v případě Svatováclavského posvícení,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V expozici budou mít návštěvníci posvícení možnost podívat se, jak ve velkých hospodářstvích vypadaly přípravy na velké hostiny i na to, jak se dříve nakládalo a sušilo ovoce a zelenina na zimu, jak se drhal len nebo jak se strojil vůz na dožínkový průvod, což přiblíží folklórní soubor Šafrán.

Ten také předvede i jak se dříve cepy mlátilo obilí. Protože se všechny oslavy v tomto čase neobešly bez dobrého pečiva, budou se v dílně na statku péct koláče a vyrábět peroutky z husího peří, kterými se těsto omazávalo. Program doplní pohádky pro děti a muzika, která na posvícení nesmí chybět.

Program:

10:00 Písničky a říkanky s Evou Kordovou

11:30 Divadlo Rolnička – O drakovi, který neuměl létat

12:00 Folklórní soubor Šafrán a Šafránek – pásmo písní a tanců Dožínky a Na řemesla

13:00 Divadlo Rolnička – Medvědí pohádky

14:00 Folklórní soubor Šafrán a Šafránek – pásmo písní a tanců Dožínky a Na řemesla

15:00 Funny Grass – bluegrass, country a irská muzika

Řemeslné dílny pro děti – pečení posvícenského koláče a výroba peroutky z husích brk.

Září bývalo na vsi měsícem, kterým končila celoroční dřina spojená s úsilím zajistit živobytí pro rodinu. Společně orali, muži seli, ženy a odrostlejší děti plely a okopávaly, hospodář spolu s čeledíny kosili louky a jetel, ženy a děvečky obhospodařovaly pole lnu, sušily seno, společně s muži sváželi nebo v loktuších snášeli seno na seník. Obilí kosili muži, ženy vázaly snopy.

Bylo třeba každé ruky, aby byla úroda obilovin včas pod střechou. Na podzim společně sklízeli brambory, ovoce a řepu. Muži prořezávali ovocné stromy a zajišťovali dostatečnou zásobu dřeva na zimu. Při všech těchto pracích pomáhali i výměnkáři a postupně dorůstající děti. Na konci září sklizené obilí už leželo na sýpce, přístřešky stodol byly plné slámy a nasušeného voňavého sena.

Sklepy se postupně plnily načesaným ovocem, pozdní zeleninou, z polí koňské povozy odvážely pytle nakopaných brambor i hlávky zelí. Není proto divu, že dnů naplněných těžkou prací, trvající doslova od slunka do slunka, chtěli hospodáři a jejich pomocníci náležitě oslavit. Proto bylo září měsícem, ve kterém se odehrávaly oslavy spojené s poděkováním za dobrou úrodu.

V Pojizeří k nim patřily na počátku září dožínky, oslavující sklizeň obilí. Probíhaly obvykle na začátku měsíce. Na konci měsíce k nim přibylo posvícení, které se konalo na svátek svatého Václava, ale také dokopná, spojená s oslavou sklizně brambor, a konopická, která byla poděkováním za dobrou sklizeň konopí a lnu.Všechny tyto oslavy byly spojeny s hojností dobrého jídla a pití.

V troubách ve statcích se pekly husy a kachny, v pecích chléb a koláče z nové mouky a čerstvých vajec, s mákem a švestkovými povidly, tvarohem a ořechy. Na sporácích se vařily kaldouny s drůbky a čerstvou zeleninou, kynuté moučné knedlíky a nakrouhané čerstvé zelí. Vše se chystalo na hodování, které trvalo několik dní. Doprovázely ho tancovačky v hospodě i na návsi, návštěvy sousedů a příbuzných, ale si obřadní průvody a bohoslužby.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky