Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny čistého ovzduší přinesly zábavu i poučení do Frýdlantu, Semil a Turnova

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 14. 10. 2022 11:05
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Jak správně topit, jaká je kvalita ovzduší v regionu nebo kdo sleduje dopady vytápění na životní prostředí. O tom všem se mohli zájemci dozvědět ve dnech od 20. do 22. 9. od odborníků v rámci Dnů čistého ovzduší. Akce, kterou připravil krajský odbor životního prostředí a zemědělství spolu s městskými úřady ve Frýdlantu, Semilech a Turnově.

„Otázka čistého ovzduší je stále aktuálnější, a proto jsem velmi rád, že máme možnost organizovat akci, jako jsou Dny čistého ovzduší. Účelem této akce je co nejlépe zprostředkovat lidem informace o kvalitě ovzduší a naučit je, jak správně používat domácí kotle, kamna a krby. Správným používáním topných médií se totiž významně eliminuje znečištění ovzduší. Planetu máme jen jednu a je třeba se o ni řádně starat,“ uvedl Václav Židek, náměstek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.  

Hlavní program zajistila edukativní show SMOKEMAN ZASAHUJE v podání Jiřího Horáka z Výzkumného energetického centra, který navštívil Frýdlant, Semily a Turnov se svojí pojízdnou kotelnou. Diváci se interaktivně seznámili se zásadami správného topení formou fyzikálních jevů, pokusů nebo názornými ukázkami přímo v pojízdné kotelně.

Ve Frýdlantu a Turnově program doplnili zástupci společností Asekol a. s. a Elektrowin a. s, které se zabývají zpětným odběrem elektrospotřebičů a elektrozařízení. Představili mimo jiné i třídění a recyklaci vysloužilého elektrozařízení a jeho umístění do nádob k tomu určených.

V Turnově byl pro zájemce prezentován Státním zdravotním ústavem interiér a technika měřícího vozu kvality ovzduší a ve stánku Státního fondem životního prostředí České republiky bylo možné získat informace o dotacích Nová zelená úsporám.

Součástí vzdělávacího programu jsou i další aktivity, které mají za cíl veřejnost blíže seznámit se správnými zásadami správného topení. V květnu letošního roku byly spuštěny webové stránky www.spravnetopit.cz, kde návštěvník může najít informace o tom v čem topit, jaké palivo používat, jak obsluhovat a udržovat spalovací zařízení, které dotační programy může využít či zjistit aktuální stav ovzduší v Libereckém kraji.

Osvětová kampaň je součástí projektu, který je podpořen z Norských fondů z programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky