Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny evropského dědictví zavedou do sušárny chmele i na kostelní zvonici

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 09. 2022 14:36

Sdílet článek

Brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou obvykle zčásti nebo zcela nepřístupné, se každý rok otevírají v rámci Dnů evropského dědictví alias European Heritage Days, známých též pod zkratkou EHD.

V letošním roce se oslavy uskuteční od soboty 10. září do neděle 18. září. V Libereckém kraji se do akce zapojilo přes 30 památek. „Památky nám ukazují, jak daleko naši předkové došli ve stavitelství, technice, řemeslu a také v té které době v kulturnosti. A také pozorný návštěvník pozná, jak bohatá či chudá byla společnost nebo konkrétní majitel nemovitosti. A jejich současný stav nám ukazuje, jak se k dědictví po předcích stavíme my. Doporučuji všem, aby se vydali poznávat památky našeho kraje. Dozví se mnoho zajímavého,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V sobotu 10. září budou moci návštěvníci zavítat například do bývalého pivovaru v Jilemnici, nebo do sušárny chmele v Dubé, kde je připravena odborná přednáška a komentovaná prohlídka sušárny. Neděle 11. září láká k návštěvě fary v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou, kde bude připravena farská kuchyně, dobové stánky s místními výrobky a specialitami, dílničky pro děti a hudební produkce. Hned vedle bude přístupný i Kittelův dům.

V sobotu 17. září budou například v Jablonci nad Nisou přístupné kino Radnice nebo Schneiderova vila, ve které se nachází nový mobiliář ve stylu art deco. V Železném Brodě ve zvonici v areálu kostela sv. Jakuba Většího se ve 12 hodin rozezní zvony. Každý zájemce si bude moci zkusit zazvonit.

Přesný program a přehled všech památek se nalézá na odkazu https://www.historickasidla.cz/cs/dny-evropskeho-dedictvi/. Vstup je zdarma.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky