Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dny lidové architektury otevírají v Libereckém kraji dveře patnácti objektům

13. 07. 2021

Celkem 15 objektů bude zdarma zpřístupněno obyvatelům v rámci Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska, které se v Libereckém kraji budou konat o víkendu 17.–18. července 2021. Devátý ročník této události doprovodí tradičně bohatý program.

Zájemci budou moci nahlédnout do často jinak veřejnosti nepřístupných objektů a seznámit se v rámci komentovaných prohlídek s ukázkami funkční techniky.

„Ačkoliv není Liberecký kraj tak bohatý na lidovou architekturu jako třeba Jihočeský kraj, je tu řada zajímavých staveb, které by si milovníci historie neměli nechat uniknout. A protože mnozí budeme trávit prázdninový čas doma, jsou Dny lidové architektury určitě příležitostí, jak využít dny volna,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Lidé se mohou pobavit divadelním a folklorním vystoupením, svou zručnost si pak mají možnost vyzkoušet v řemeslných dílničkách, žízeň uhasit Beranovým pivem, hlad utišit pečenými vuřty nebo domácím pečivem. Nevšedním zážitkem jsou jarmarky, jízdy koňským povozem nebo koncerty. To vše v nezaměnitelném prostředí tradičních lidových staveb – mlýnů, zemědělských usedlostí, papírny, hospody, domu léčitele, skláře i malíře.

Nově se pro návštěvníky otevírá Zvědavá ulička v Jilemnici, která je ojedinělá nejen pro dochovanou ucelenost zástavby se zdobenými lomenicemi, ale i urbanismem, který dal uličce název.

Druhým nováčkem letošních Dnů lidové architektury je stará škola v Křížanech. Pro pamětníky, „šprty“, „poškoláky“ i současné školáky je připraven program „Školní tranzistor“ s divadelní revue Bratři v tricku, koncertem britského písničkáře Jamese Harrise s kapelou, besedou o lidové architektuře Křižanska a minivýstavou fotografa Václava Krecla.

Seznam otevřených objektů v rámci letošních Dnů lidové architektury včetně odkazů na plakát a program:

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419