Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny lidové architektury otevírají v Libereckém kraji dveře patnácti objektům

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 07. 2021 10:14

Sdílet článek

Celkem 15 objektů bude zdarma zpřístupněno obyvatelům v rámci Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska, které se v Libereckém kraji budou konat o víkendu 17.–18. července 2021. Devátý ročník této události doprovodí tradičně bohatý program.

Zájemci budou moci nahlédnout do často jinak veřejnosti nepřístupných objektů a seznámit se v rámci komentovaných prohlídek s ukázkami funkční techniky.

„Ačkoliv není Liberecký kraj tak bohatý na lidovou architekturu jako třeba Jihočeský kraj, je tu řada zajímavých staveb, které by si milovníci historie neměli nechat uniknout. A protože mnozí budeme trávit prázdninový čas doma, jsou Dny lidové architektury určitě příležitostí, jak využít dny volna,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Lidé se mohou pobavit divadelním a folklorním vystoupením, svou zručnost si pak mají možnost vyzkoušet v řemeslných dílničkách, žízeň uhasit Beranovým pivem, hlad utišit pečenými vuřty nebo domácím pečivem. Nevšedním zážitkem jsou jarmarky, jízdy koňským povozem nebo koncerty. To vše v nezaměnitelném prostředí tradičních lidových staveb – mlýnů, zemědělských usedlostí, papírny, hospody, domu léčitele, skláře i malíře.

Nově se pro návštěvníky otevírá Zvědavá ulička v Jilemnici, která je ojedinělá nejen pro dochovanou ucelenost zástavby se zdobenými lomenicemi, ale i urbanismem, který dal uličce název.

Druhým nováčkem letošních Dnů lidové architektury je stará škola v Křížanech. Pro pamětníky, „šprty“, „poškoláky“ i současné školáky je připraven program „Školní tranzistor“ s divadelní revue Bratři v tricku, koncertem britského písničkáře Jamese Harrise s kapelou, besedou o lidové architektuře Křižanska a minivýstavou fotografa Václava Krecla.

Seznam otevřených objektů v rámci letošních Dnů lidové architektury včetně odkazů na plakát a program:

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky