Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dny lidové architektury v kraji nabídnou pytlácké náčiní i tkalcovský stav

27. 06. 2022

Desátý ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska, jejichž cílem je propagace a zdůraznění významu lidové architektury jako nedílné součástí místního kulturního dědictví, se koná o víkendu 23. a 24. července. K akci se připojil i Liberecký kraj, na jehož území bude zdarma možné zhlédnout patnáct historických staveb.

„Liberecký kraj nemá pověst regionu výjimečně bohatého na památky lidové architektury. Každý rok se však ve spolupráci s majiteli těchto památek snažíme představit to nejzajímavější, co u nás máme. I letos se mají návštěvníci na co těšit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Těšit se bude možné na doprovodný program v podobě hudebních, divadelních a folklórních vystoupení, řemeslných dílen, ukázek tradičních řemesel, přednášek, vyprávění o historiích objektů a jejich obnovách nebo tradiční jarmarky.

Nově lze zavítat do myslivny v Karlově u Josefova Dolu, kde se návštěvníci seznámí s pytláckým náčiním, do bývalé Bohatické rychty, kde bude možné ochutnat domácí výrobky v černé kuchyni a poslechnout si nahrávku o historii objektu, do roubené chalupy č. p. 94 v Železnici, kde si na tkalcovském nebo kolíkovém stavu zájemci vyzkouší tkaní, nebo do Zemanova statku ve Stanovém, kde bude k vidění unikátní sto let starý tkalcovský stav.

Novinkou pro letošní jubilejní ročník je zpřístupnění lidové architektury ze sedla bicyklu. Program Za společným dědictvím na kole i pěšky si klade za cíl popularizovat zajímavé objekty lidové architektury, zejména podstávkové domy, podél cyklostezek a pěších tras na území Libereckého kraje, Ústeckého kraje a okresu Görlitz.

Proto pořadatelé připravili čtyři okruhy cyklotras, které propojují jednotlivé objekty. Lze vyrazit do Máchova kraje (link https://1url.cz/GruNa), Lužických hor (link https://1url.cz/xruN3), Jizerských hor (link https://1url.cz/druNk) nebo do Pojizeří (link https://1url.cz/IruNs).

Více informací o celé akci se nalézá na webu https://kultura.kraj-lbc.cz/page412/dny-lidove-architektury.

 

ddd

aaa

sss

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324