Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do konce května mohou zájemci žádat o dotace na projekty v oblasti zadržování vody v krajině. Kraj připravil 15 milionů korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 05. 2023 15:15
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Díky podpoře Libereckého kraje za poslední čtyři roky vznikly v regionu více než dvě stovky opatření v oblasti adaptace na změnu klimatu. Nejčastějším typem projektů jsou tůně, malé vodní nádrže, revitalizace drobných vodních toků, přerušení odvodňovacích meliorací, výsadba remízků či vytváření zasakovacích průlehů. Kraj podporuje i takzvaná zeleno-modrá opatření v obcích tak, aby dešťová voda neutíkala rychle kanalizací, ale vsákla se do půdy a zajistila tak dostatek vláhy pro městskou zeleň a tím příjemné klima i v letních měsících. V Dotačním fondu Libereckého kraje je pro letošek připraveno 15 milionů korun.

Podmínkou podpory je přírodě blízký charakter opatření, protože s vodou v krajině přirozeně vznikají nové přírodní biotopy pro žáby, vážky, ptáky a další pestrou škálu zvířat i rostlin. V obcích jsou podporovány například zelené střechy na veřejných budovách, dešťové záhony zasakující vodu z okapů, opravy veřejných prostranství, cest či chodníků na propustné povrchy anebo příměstské mokřadní parky s tůněmi, které mohou vhodně doplnit i dřevěné povalové chodníčky a osvětové tabule.

„Liberecký kraj letos vyhlásil program na podporu retence vody v krajině a adaptaci sídel na změnu klimatu s doposud nevyšší finanční alokací a zároveň je s radou kraje předjednáno i doplnění programu, pokud se přihlásí významně větší množství projektů, než je alokace,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství. „Obce, neziskové organizace, zemědělci, vlastníci lesů a další právnické i fyzické osoby mohou žádat o dotaci 50 tisíc až 1 milion korun.“

Dotace jsou poskytovány až do 70 % celkových nákladů projektu. Je možné i spolufinancování projektů z Operačního programu Životní prostředí či dalších dotačních zdrojů.

Návrhy projektů a přípravu žádostí o dotaci je vhodné konzultovat s pracovníky krajského úřadu. Podrobnější poradenství, včetně terénního šetření či projektové příprav, poskytuje zdarma Agentura regionálního rozvoje: https://arr-nisa.cz

Kromě programu 8.6 Podpora retence vody v krajině a adaptace sídle na změnu klimatu kraj nyní vyhlásil i program 8.3 Podpora zemědělství, včelařství a lokální produkce (finanční alokace 3 miliony korun), který podporuje i projekty s ekonomickým přínosem pro žadatele: hospodaření šetrné k přírodě, zpracování a prodej vlastních potravin koncovým zákazníkům a obnovu nebo zachování venkovských nemovitostí a krajinného rázu.

„Kromě tohoto dotačního programu podporujeme retenci vody v krajině i studiemi vyhledávajícími příležitosti pro taková opatření,“ doplnil radní Václav Židek.

Více informací je k dispozici na dotačním webu https://dotace.kraj-lbc.cz

Videospot o zadržování vody v krajině zde: 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky