Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do kraje vstoupilo jaro. V České Lípě uvítají ptačí zpěv

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 04. 2023 12:44
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jak se pozná, že jaro je tady? Mimo jiné tak, že Ekoporadna Orsej při Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě pořádá ve spolupráci s Českou společností ornitologickou Vítání ptačího zpěvu. To letošní se uskuteční v sobotu 6. května.

„Ptáci a jejich zpěv jsou mezi prvními zvířecími vyslanci jara. Mít příležitost poznat podle zpěvu jednotlivé druhy ptáků a dozvědět se o nich od odborníků zajímavé informace, si jistě nenechá ujít řada zájemců,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Libereckého kraje. 

Již čtyřicet let chodí lidé v Evropě na jarní vycházky s ornitology. V Čechách se začátek tradice datuje až do raných 90. let. „Kouzlo jarních procházek s odborníky láká stále více lidí, a není se co divit. Letos chceme účastníky přivést, samozřejmě s ohledem na hnízdící ptáky, do ptačího parku Mnišské louky, který od roku 2020 budují ornitologové v mokřadech kolem Šporky a Ploučnice, na území, které se dříve nazývalo Na Bídě. Mnoho místních netuší, jak unikátní ekologický projekt vzniká v podstatě pár minut od jejich domu, proto se letošní Vítání vydá trochu jinou cestou než v minulých letech,“ dodala spoluorganizátorka a vedoucí Ekoporadny Orsej Kateřina Ledvinová.

Sraz pro pěší bude v 8.30 u muzea. Půjde se kolem Holého vrchu. Komu se nechce pěšky, může na devátou přijet autem a zaparkovat na silnici před vchodem do ptačího parku. Martin Bacílek z České společnosti ornitologické představí fungování ptačího parku a jeho obyvatele, návštěvníky provede a zodpoví jejich otázky. Ukázku odchytu, určování druhů a kroužkování zajistí ornitolog Josef Rutterle. O doprovodný program pro děti se postará Ekoporadna Orsej.

Pro účastníky budou připraveny informační materiály o ochraně ptáků. Akce je zdarma a není potřeba se na ni hlásit předem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky