Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do Libereckého kraje přijela delegace partnerského kantonu St. Gallen

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 04. 2012 18:05

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) přivítá v pondělí 16. dubna v 9 hodin v sídle Libereckého kraje, U Jezu, multimediální sál, v Liberci oficiální delegaci kantonu St. Gallen včele s ministrem kantonální vlády pro resort stavebnictví Willi Haagem.

Již před jednáním členové delegace kantonu St. Gallen dnes postupně v doprovodu náměstka hejtmana LK Víta Příkaského, radního Jaroslava Podzimka (oba ČSSD) a ředitele Krajského úřadu LK René Havlíka navštívili firmy DETOA Albrechtice s.r.o., Kaipan, s.r.o., ve Smržovce  a Areál Penčín u Jablonce nad Nisou.

Na programu pondělního jednání bude rekapitulace uplynulé spolupráce a vytyčení těžišť pro spolupráci na období 2012/2013.

„Každé dva roky se scházíme, v St. Gallenu jsme byli v červnu  2010,  abychom zhodnotili dosavadní spolupráci a také určili nová  témata  našeho partnerství pro následující období. Nyní tedy přivítáme delegaci kantonu St. Gallen v Liberci a věřím, že se opět dohodneme na další spolupráci pro příští dva roky,“ řekl hejtman.

Členy švýcarské delegace jsou také Ueli Strauss, Úřad pro územní rozvoj a geoinformace, rezort stavebnictví,            Heinz Meier, Úřad inženýrského stavitelství, oddělení vodstvo, rezort stavebnictví, Guido Schmid, Úřad pro životní prostředí, rezort stavebnictví, Heribert Hubatka, starosta obce St.Gallenkappel s chotí  Elsbeth, Sarah Hauser, vedoucí Koordinačního místa pro vnější vztahy, státní kancelář, a Marietta Ochsner, referentka, Koordinační místo pro vnější vztahy, státní kancelář.

Za českou stranu se jednání dále zúčastní Lidie Vajnerová (SOS), statutární náměstkyně hejtmana, rezort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, Vít Příkaský, náměstek hejtmana, rezort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, Jaroslav Podzimek, člen rady kraje, rezort zemědělství a životního prostředí, (oba ČSSD), ředitel Krajského úřadu LK René Havlík, Vladimír Richter, starosta obce Jilemnice, člen klubu Zastupitelstva LK (ODS), Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny Liberec a její kolegyně Dana Petrýdesová a  vedoucí odborů a oddělení KÚ LK,

Zajímavosti o kantonu St. Gallen    

Kanton St. Gallen se rozkládá na území východního Švýcarska a jako jediný švýcarský kanton sousedí s třemi německy mluvícími sousedními zeměmi: Spolkovou republikou Německo, Rakouskem a Lichtenštejnskem. Nejnižším bodem, co se nadmořské výšky týče, je Bodamské jezero – 396 m nad mořem, nejvyšším Ringelspitz (3.250 m).

Milovníci pěší a cykloturistiky, lyžování a přírody si při návštěvě kantonu St. Gallen přijdou opravdu na své. Cestovní ruch je zde na vysoké úrovni a hraje velikou roli, především v horských oblastech. Ani ten,  kdo není zdatný v pěší turistice, není ošizen o nádhernou podívanou, protože se všude dostane lanovkou. Největším jezerem, které zasahuje na území kantonu, je Bodensee, dalšími největšími jsou Zurichsee a Walensee. Za návštěvu stojí vesnička Quinten, která leží na úpatí hor a na břehu Walensee a je přístupná pouze po vodě. Je to nejteplejší místo na území kantonu, můžeme zde nalézt faunu, která není pro podnební pásmo, v němž Švýcarsko leží, typická.

Protože Švýcaři milují pořádek, je vše upravené, ať návštěvník přijde kamkoliv. Proto i v horských oblastech, kde se lidé živí zemědělstvím, najdeme posekané louky i na nejprudších svazích.  Hospodáři udržují dokonce i dobytek v čistotě.

Hlavní město kantonu – St. Gallen, je díky své bohaté minulosti kulturní metropolí východního Švýcarska, střediskem proslulým světoznámou knihovnou a katedrálou, která spadá pod ochranu UNESCO jako světové kulturní dědictví.

Kanton St.Gallen se ke Švýcarské konfederaci připojil teprve až v roce 1803, představuje významný hospodářský, politický a kulturní potenciál. Dvacet procent jeho obyvatel tvoří cizinci. Představuje šestý nejvýznamnější hospodářský prostor v zemi. Charakteristickým rysem jeho hospodářství je odvětvová heterogenita. Není sice sídlem žádné z proslulých švýcarských multinacionálních firem, ale jeho dobrou hospodářskou výkonnost zajišťují především malé a střední firmy. Pozoruhodné je, že mezi nimi zůstávají i některé firmy textilní, kterým se podařilo přežít díky orientaci na vysoce kvalitní a sofistikované textilní výrobky. Pozoruhodné rovněž je, že kanton St.Gallen se podílí zhruba 10 % na objemu česko-švýcarského obchodu. Kantonální rozpočet je vyrovnaný (což ani ve Švýcarsku nebývá v posledních letech samozřejmostí). Předmětem pýchy kantonu a zároveň předpokladem budoucí konkurenceschopnosti jeho firem je přítomnost univerzity, která patří k nejprestižnějším v zemi (a do sebe v minulosti integrovala i známou Vysokou školu obchodní).

Fond Partnerství

Fond Partnerství je spolufinancován z Programu švýcarsko-české spolupráce. Cílem Fondu Partnerství je posílení vzájemné spolupráce a partnerství mezi subjekty České republiky a Švýcarska a tímto přispívat ke snížení ekonomických a sociálních rozdílů mezi ČR a více rozvinutými zeměmi rozšířené EU.

Granty jsou udělovány na sub-projekty zaměřené na posílení spolupráce, výměnu informací, přenos know-how a dobré praxe mezi českými a švýcarskými subjekty.

Celková alokace Fondu Partnerství pro období 2009-2013 je 3 mil. CHF (cca 51,7 mil. Kč).

Pro kraje je určeno spolufinancování ve výši 15% z celkových uznatelných nákladů projektu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky