Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dobrovolní hasiči v obcích zabezpečují často veškerý společenský život

Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 15. 05. 2018 00:00

Sdílet článek

Zasloužilé hasičky a hasiči se sešli na pravidelném setkání, aby jim poděkovali za jejich dlouholetou, mnohdy celoživotní, práci. Letošním místem rendez-vous byl Bratříkov. V pátek 11. května odpoledne ve zdejší sokolovně završili celodenní program na Jablonecku. Pozdravit je přijel také hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Díky vám na místech, kde jste působili, fungují sbory dobrovolných hasičů dodnes,“ uvedl ve svém pozdravu hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Hasiči, především na venkově, se vedle svého základního poslání starají dost často o veškerý společenský a kulturní život na obcích, především na těch malých.

 „Myslím, že téměř každý starosta moc dobře ví, že hasiči jsou ti první a také ti poslední, na které, když je v obci problém, se může obrátit,“ poznamenal Martin Půta a vzpomněl vlastní zkušenosti, kdy byl starostou Hrádku nad Nisou. V podobném duchu přivítala přítomné také členka Výkonného výboru Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ing. Jiřina Brychcí: „Bez vaší celoživotní práce a nadšení bychom se dnes možná nescházeli. Možná by ani Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska nebylo tak obrovskou organizací, a práce dobrovolných hasičů by nás všechny neprovázela téměř na každém kroku.“

Zasloužilé hasičky a hasiči jsou právě těmi, kteří jsou svými zkušenostmi a autoritou nejen nápomocni ve svých mateřských sborech, ale také umějí mladé podpořit, aby pokračovali v tradicích a s některými novotami přibrzdili. To je podle hejtmana Martina Půty velmi důležité. Stejně tak práce s mládeží. Právě počet dětí, které se daří prostřednictvím kroužků k hasičům dostat, je dobrou zprávou pro dobrovolné hasiče, a nejen pro dobrovolné, do budoucna. Jednou budou na takovém setkání jako dnes právě oni hodnotit, jak věci stále fungují. „Připusťme, že bez dobrovolných hasičů by stát většinu věcí, které má k obyvatelům a k plošnému pokrytí zajištovat, zajistit schopný nebyl. Rád bych proto ocenil i spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje,“ uzavřel poděkování přítomným hejtman.

Jiřina Brychcí v souvislosti se 73. výročím konce druhé světové války zmínila, že při národně osvobozeneckém boji položilo životy na čtyři tisíce hasičů: „Za všechny bych ráda zmínila jméno bratra Františka Procházku, tehdejšího starostu České zemské hasičské jednoty, který byl umučen v Terezíně.“

Mezi hosty, kteří přijeli pozdravit zasloužilé hasičky a hasiče dále byli: ředitel ÚO Jablonec nad Nisou HZS Libereckého kraje, plukovník Petr Bartoň; čestný starosta SH ČMS a vedoucí Aktivu ZH Sdružení Josef Netík; starostka KSH Libereckého kraje Renata Šimíková; vedoucí Aktivu ZH Libereckého kraje Pavel Vejnar; starostové sousedních OSH (za Českou Lípu Josef Krejfa, za Liberec Vladimír Maxa a za Semily Arnošt Černý); místostarosta obce Pěnčín a zástupce SDH Bratříkov a Sokola Bratříkov Ivan Matějček, zástupce polských hasičů ze sboru Kopačov Richard Kamenski a další hosté.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky