Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dobrovolní hasiči za své nasazení obdrželi záslužné medaile

21. 01. 2016

Záslužné medaile IZS Libereckého kraje II. stupně převzali dnes z rukou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty dva členové jednotek dobrovolných hasičů za své osobní nasazení při likvidaci požáru v areálu společnosti Agba v Turnově. Hasiči Martin Bartoníček a Petr Prokop, při loňském tragickém požáru v Turnově, podávali spolu s kolegy mimořádné výkony a svou prací se podíleli nejen na záchraně životů, ale i majetku v hodnotě mnoha milionů korun.

“Požár v Turnově byl jednou z největších mimořádných událostí v Libereckém kraji posledních mnoha měsíců. Bez nasazení členů jednotek dobrovolných hasičů by profesionálové zvládali požár jen obtížně, především v případě dohašovacích prací. Za jejich nasazení, i to, že se činnosti dobrovolných hasičů věnují ve svém volném čase, jim chci poděkovat,“ řekl hejtman Martin Půta. Slova uznání směřoval i k zástupcům měst a obcí Libereckého kraje, které dobrovolné hasiče podporují. V případě obou přítomných pánů jde např. o Turnov a Malou Skálu. 

Oceněný Martin Bartoníček je velitelem JSDHO Turnov a medaili obdržel za osobní podíl při likvidaci požáru objektu Agba v Turnově, kam přijel spolu s kolegy jako první. „Zezačátku to na místě nevypadalo tak tragicky, jak se na konci ukázalo. S odstupem času ale mohu říci, že to byl jeden z největších požárů jak pro naši jednotku, tak i pro mě osobně,“ uvedl Martin Bartoníček, který byl na místě tvůrcem dopravních a útočných vedení. Jako velitel úseku organizoval evakuaci požárem nezasažených výrobků z hořícího objektu. Svými výbornými organizačními a komunikačními dovednostmi významně přispěl k záchraně majetku značné hodnoty a úspěšné likvidaci požáru.

Petru Prokopovi, veliteli JSDHO Malá Skála, připadla medaile především za jeho osobní nasazení. Na místo zásahu přijel spolu s kolegy jako třetí: V prvé řadě se postarali o zajištění dostatečného množství vody pro hašení prostřednictvím zvláštních čerpacích stanovišť. Zejména ale v přilehlých skladech s kolegy objevili a vyvezli z nich techniku, 10 propanbutanových lahví, deset 200 l sudů s acetonem, 4 nádrže na 1000 litrů s dalšími hořlavinami a další materiál. Svým rychlým a rozhodným jednáním s nasazením vlastního života zachránil velké majetkové hodnoty a zdraví zasahujících osob. „Nejdřív jsme ven ze skladu vyvezli ještěrku a další techniku a za tím objevili různé sudy a barely. Pak jsme díky upozornění místního technika našli také lahve s propanbutanem a další nádrže, které jsem vyvážel tou ještěrkou,“ vzpomínal Petr Prokop, který je v civilním zaměstnání řidičem záchranné služby.

„Petra znám od mala a jsem rád, že máme takového velitele hasičů. I díky své profesi je to takový náš komplexní záchranář,“ řekl starosta Malé Skály Michal Rezler a doplnil: “Je dobře, že jsou hasiči oceněni za svou práci v tak krátké době po události, lidé to mají v živé paměti a zapamatují si tak dobře i ty, kteří pomáhali.“ 
Slovy chvály nešetřila ani místostarostka Turnova Petra Houšková. „Jsme hrdí na to, že máme takové skvělé hasiče a myslím, že i turnovští obyvatelé. Moc nás potěšilo i překvapilo, že se lidé v Turnově ve dnech zásahu zapojili a nosili nejen hasičům, ale i strážníkům a dalším na místo požáru nápoje, vařili jim guláše,“ popsala Petra Houšková. 

Spolupráci všech složek při turnovské tragédii vyzdvihl i ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Vladimír Hadač, stejně tak i členové Bezpečnostní rady Libereckého kraje. Právě rada navrhla oba zmíněné hasiče na ocenění. 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215