Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dočasné vedení Silnic LK předložilo kraji zprávu o stabilizaci společnosti

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 12. 2020 13:41
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

Prozatímní vedení krajské společnosti Silnice LK předalo Libereckému kraji Zprávu o stabilizaci společnosti. Vyplývá z ní, že firma je personálně i finančně vyrovnaná. Zároveň je plně připravená na zimní období po technické stránce a z hlediska množství zásob posypového materiálu i personálního zajištění.

„Jsem rád, že se zejména po neuspokojivé činnosti předchozího vedení Silnic LK konečně podařilo situaci ve společnosti stabilizovat,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Rozdíl mezi příjmy a výdaji společnosti činily ještě před nedávnem minus 54 milionů korun a hrozila neschopnost vyplácení mezd zaměstnancům a úhrad došlých faktur za posypový materiál a další výkony. „Přesto se bude dle predikcí na konci letošního roku pohybovat zůstatek na běžném účtu společnosti v plusových hodnotách ve výši přibližně tři miliony korun. Navíc již firma nemá v této chvíli žádné dluhy a nedoplatky,“ dodal statutární náměstek Sviták.

Vyrovnaného rozpočtu dosáhlo prozatímní vedení Silnic LK především zrušením tendru na nákup a pronájem nakladačů v hodnotě 21 milionů korun, restrukturalizací a zeštíhlením počtu technickohospodářských pracovníků v centrále společnosti, maximálním zvýšením výkonů na střediscích při běžné údržbě silnic I. a II. třídy či změnou financování zimní údržby, které je efektivnější jak pro kraj, tak i pro společnost. Zlepšenou komunikací s místní samosprávou se podařilo také navýšit objem externích zakázek pro obce Libereckého kraje.

Výkony jednotlivých středisek údržby jsou v podzimním období na historickém maximu a firma plní bezezbytku funkci poskytovatele služeb běžné údržby komunikací, pro kterou byla zřízena.

Zimní údržba celkem 2.200 km silnic II. a III. třídy v Libereckém kraji rozdělených do 59 okruhů je pro zimní období zajištěna počtem 150 řidičů a 35 dispečerů, 74 sypačů, 36 traktorů, několika frézami a dalšími speciálními stroji.

Stabilizovat situaci se podařilo zejména díky současnému vedení společnosti Silnice LK, ale i Libereckého kraje. Nápravná opatření začala v srpnu 2020. Druhá dílčí zpráva o stavu akciové společnosti Silnice LK, kterou v polovině listopadu projednávali krajští radní, nepřinesla pozitivní informace o tom, jak zástupci původního představenstva společnosti hospodařili. Podle auditního šetření mimo jiné docházelo ke zkreslování účetních dat a účetních závěrek, k nákupu techniky v rozporu s platnou legislativou, nezákonnému nákupu pohonných hmot, nepředložení daňového přiznání za rok 2019 nebo neúměrným personálním nákladům pro některé zaměstnance.

Liberecký kraj tento týden vyhlásil výběrové řízení na vedoucí pozici ve společnosti, kterou prozatím vedou Petr Správka a Petr Šimoník. Ti ve firmě do konce roku 2020 působí jako krizoví manažeři. Zájemci mohou své přihlášky posílat do 15. ledna 2021. Předpokládaný nástup je duben příštího roku.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky