Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dopravce Vogtlandbahn rozšiřuje síť vlaků trilex až do Drážďan

11. 12. 2014

Dopravce Vogtlandbahn-GmbH bude od neděle 14. prosince 2014 provozovatelem i tzv. východosaské sítě, která obsluhuje osobní a spěšné vlaky Dresden (Drážďany) – Görlitz (Zhořelec) a osobní a spěšné vlaky Dresden (Drážďany) – Zittau (Žitava). Pět párů spěšných vlaků pojede denně dále až do Liberce, což je o jeden pár více než doposud.

Všechny tyto vlaky budou jezdit pod již zavedenou značkou trilex. Osobní vlaky pod zkratku TL (ze základu trilex), spěšné vlaky budou označeny TLX (ze základu trilex-express).

Na úseku Liberec – Zittau (Žitava) platí ve všech vlacích tarif trilex. Znamená to, že ceny jízdenek zůstanou stejné. Nebude tarifní rozdíl, zda cestující použijí vlaky TL nebo TLX. Uvnitř nově rozšířené sítě trilex dopravce připravuje prodej přímých jízdenek do dalších relací. Na začátku budou prodávány, tak jako dosud, tedy 2 jízdenky.

Nadále jsou ve vlacích trilex uznávány a případně i prodávány jízdenky Celodenní region Liberecký + Německo (za 250 Kč) a Skupinová víkendová region Liberecký + Německo (za 325 Kč).

Nově bude zavedena atraktivní nabídka Liberec-Dresden-Spezial, což je zpáteční jízdenka pro jízdu z Liberce do Drážďan a zpět ve stejný den. Jednotlivci za ní zaplatí 230 Kč, skupiny (2 až 5 osob) 320 Kč (bez ohledu na věk, tj. výhodněji než u současných nabídek). Podmínkou je nástup v České republice na stanicích od Liberce po Hrádek nad Nisou. Cestující mohou případně i přestoupit, např. v Žitavě, musí ale pro další jízdu použít nejbližší možnost cestování. V pracovních dnech v České republice tato jízdenka platí od 6:00 hod. do 3:00 hod. následujícího dne, o víkendu a o svátcích už od půlnoci.

Jízdenka Euro-Nisa-Ticket (dříve Libnet+) platí ve všech veřejných dopravních prostředcích regionální dopravy a MHD na území Euroregionu Nisa, tedy i ve vlacích trilex. Ve směru na Drážďany končí dosah její platnosti na poslední stanici, kde vlak zastavuje na území dopravního svazu ZVON. Pro vlaky trilex-express je to Bischofswerda, pro vlaky trilex pak Großharthau.

Všechny jízdenky se prodávají ve vlaku bez přirážky. Pouze v případě cesty jen v obvodu VVO (oblast okolí Drážďan) by mohl cestující zaplatit pokutu 40,00 €, a to pokud by do vlaku nastoupil bez platné jízdenky.

Protože na začátku provozu rozšířené sítě trilex nebude k dispozici dostatek jednotek typu Desiro, do konce února 2015 budou na lince TL70 (Seifhennersdorf/Rybniště – Varnsdorf – Zittau – Liberec) nasazena vozidla typu RegioSprinter. Většina vlaků povede v traťovém úseku Hrádek nad Nisou – Liberec dvojicí vozidel RegioSprinter, čímž dopravce zvýší kapacitu.

Liberecký kraj ve spolupráci s německým dopravním svazem ZVON také u dopravce Vogtlandbahn-GmbH objednal posilové vlaky navíc na oblíbené vánoční trhy v Drážďanech. Pojedou ještě o adventních sobotách 13. a 20. prosince, přičemž 20. 12. již bude možné využít výše uvedenou novou nabídku výhodné jízdenky Liberec-Dresden-Spezial.

Jízdní řád posilových vlaků:

Liberec                        7:32                 Dresden Hbf              16:25

Chrastava                   7:43                 Zittau                         o17:56

Hrádek nad Nisou     7:54                Zittau                            17:57

Zittau                          o8:05                Hrádek nad Nisou     18:07

Zittau                            8:06                Chrastava                    18:17

Dresden Hbf             o9:36                Liberec                       o18:27                                     

(vlaky na německém území dále zastavují i ve stanicích Ebersbach (Sachs), Dresden-Neustadt a Dresden Mitte).

Další informace o provozu vlaků trilex jsou v českém jazyce dostupné na webové stránce www.trilex-online.cz

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624