Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dopravní výchova v regionu se dočká podpory na další roky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 05. 2023 10:58
  • Doprava

Sdílet článek

Kraj pokračuje v podpoře výuky dopravní výchovy a využívání dětských dopravních hřišť. Krajští radní schválili podporu 8 dopravním hřištím v regionu. Maximální výše dotace činí 420 tisíc korun za rok.

„V dnešní uspěchané době, a to především v dopravě, je potřeba dbát na prevenci. Jsem rád, že můžeme podpořit vzdělávání mladých cyklistů. Velice to napomůže ochránit je v běžném provozu a zajistit jim bezpečnost,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Dětská dopravní hřiště v Libereckém kraji:

 

Místo

Vlastník

1

Česká Lípa

Město Česká Lípa

2

Český Dub

Město Český Dub

3

Frýdlant

Město Frýdlant

4

Chrastava

Město Chrastava

5

Jablonec nad Nisou

Statutární město Jablonec nad Nisou

6

Košťálov

Obec Košťálov

7

Liberec

Statutární město Liberec

8

Turnov

Město Turnov

 

Výuka žáků se skládá z teoretické části na učebnách a následně z praktického nácviku jízdy podle pravidel na venkovních plochách dopravních hřišť. Systematická dopravní výchova se uskutečňuje pro žáky 4. ročníků. Po závěrečném přezkoušení a při splnění požadované normy znalostí získají děti Průkaz cyklisty. „Chtěl bych požádat rodiče, aby jejich děti nosily tento průkaz v případě nehod s sebou. Je to pak jediný doklad jejich totožnosti,“ uzavřel Jan Sviták.

Nový návrh smlouvy na podporu dopravní výchovy bude platit do roku 2025. Dotace pro dopravní hřiště je stanovena ve výši 10.000 korun v případě, že se zkoušek zúčastní 100 žáků a méně. Za každého dalšího žáka nad počet 100 pak náleží dopravnímu hřišti další stokoruna.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky