Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dotace NUTS II připadnou na rozvoj měst a regionálních silnic

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 03. 2009 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:7723|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod pro desítky projektů zaměřených na rozvoj měst a regionálních silnic dnes schválil Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod. Výsledky jsou zatím neoficiální, oficiální budou do dvou týdnů zveřejněny na www.rada-severovychod.cz.

Výbor dále schválil aktualizaci plánu letošních výzev, první z nich sledující rozvoj infrastruktury pro podnikání bude vyhlášena v pondělí 23. března.  Do regionu soudržnosti Severovýchod, který tvoří Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj, půjdou další evropské dotace z ROP Severovýchod. 

Výbor Regionální rady schválil pětadvacet projektů podaných v rámci 7. kola výzvy, které úspěšně prošly hodnocením. Na rozvoj regionálních silnic tak připadlo víc než jeden a  půl miliardy korun. V Pardubickém kraji patří k největším projektům modernizace silnice mezi Sečí a Běstvinou vedoucí na hranice kraje s dotací přesahující 221

milionů korun. Modernizace silnice mezi Vysokým Mýtem a Chocní  přesahuje stodevadesátimilionovou dotaci z ROP SV a více než 180 milionů korun půjde na modernizaci silnice a křižovatky v Litomyšli. Také Liberecký kraj bude čerpat evropské prostředky.

„K nejnákladnějším projektům patří rekonstrukce silnice v Semilech s dotací přesahující 76 milionů korun, na silnici mezi Českým Dubem a Boskovicemi bude čerpáno bezmála 55 milionů korun, na silnici mezi Osečnou a Křižany dotace dosahuje více než 51 milionů korun,“ uvedl hejtman LK Stanislav Eichler.

 

V Královéhradeckém kraji půjdou největší dotace na rekonstrukci části silnice vedoucí na hranice okresů Trutnov a Rychnov nad Kněžnou s dotací více než 95 milionů korun. Dalších bezmála 70 milionů korun půjde na rekonstrukci komunikace mezi Libicemi a Smiřicemi, 53 milionů korun připadne na silnici mezi Vidochovem, Stupnou a Bělou u Pecky. 
Výbor Regionální rady schválil také osmatřicet vybraných projektů z 9. kola výzvy. Na rozvoj měst s více než pěti tisíci obyvateli bylo rozděleno 780 milionů korun. K největším projektům patří hořické město bez bariér s bezmála devadesátimilionovou dotací. Na revitalizaci centra města v Semilech půjde více než 63 milionů korun, na sportovní areál v Lanškrouně získalo město více než 43 milionů korun. Také Letohrad dostal příslib bezmála padesátimilionové dotace na revitalizaci centra, Sdružení ozdravoven a léčeben trutnovského okresu může počítat s více než 55 miliony

korun. Ústí nad Orlicí upraví s evropskou dotací dosahující 37 milionů korun veřejné prostranství Kociánky, Lomnice nad Popelkou uspěla s obnovou historického radnice, na níž dostane více než 35 milionů korun.  

Výbor dále schválil plán výzev. První výzva letošního roku, zaměřená na rozvoj regionálních center, byla vyhlášena 9. února 2009, a protože se jedná o kontinuální výzvu, skončí až v prosinci roku 2013. Druhou výzvu by měl předseda Regionální rady vyhlásit od 23. března do 18. června tohoto roku.

„Na projektové záměry spojené s podporou rozvojem infrastruktury pro podnikání jsme v regionálním programu vyčlenili dvě stě padesát milionů korun,“ uvedl předseda Regionální rady Radko Martínek.  Dvě výzvy budou vyhlášeny současně - od 3. října do 18. prosince tohoto roku. Jedna miliarda korun je určena projektům, které rozvíjejí základní infrastrukturu a doprovodné aktivity v oblasti cestovního ruchu. Na záměry spojené s marketingovými a koordinačními aktivitami v oblasti cestovního ruchu připadne sto milionů korun. Přehled je zveřejněný také na www.rada-severovychod.cz v sekci Výzvy k předkládání projektů.

Příští jednání Výboru se uskuteční 19. června v Hradci Králové.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky