Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dva v jednom. Výstava o designu skla míří na Slovensko

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 06. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Po české premiéře představí jablonecké Muzeum skla a bižuterie výstavu Dva v jednom — Design českého a slovenského skla 1918-2018 také v exkluzivních prostorách Slovenského národního muzea na Bratislavském hradě. Výstava je věnovaná fenoménu nápojového skla, v němž obě země stále patří mezi renomované světové výrobce, a vznikla v rámci mezivládního projektu České a Slovenské republiky Společné století.

Jedná se o historicky první spolupráci jabloneckého muzea, které je státní organizací podobně jako třeba Národní galerie, s prestižní institucí Slovenského národního muzea. Jeho zástupci se zúčastnili listopadové vernisáže výstavy přímo v Jablonci nad Nisou
a následně ji navštívila hromadná výprava jeho zaměstnanců. „Možnost reprízy na Slovensku byla od začátku přípravy výstavy naším záměrem. Že to bude přímo ve výjimečných prostorách Bratislavského hradu je však pro nás všechny velkou poctou,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková, která si zároveň velmi pochvalovala profesionální a vstřícný přístup slovenského partnera při realizaci bratislavské reprízy.

Ve spolupráci jabloneckého muzea s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a Slovenským sklářským muzeem v Lednických Rovních připravili autoři výstavy (Petr Nový, Milan Hlaveš a Patrik Illo) reprezentativní průřez českého a slovenského nápojového skla zahrnující jak nadčasové bestsellery, tak designové experimenty a sběratelské exkluzivity, včetně prací výrazných osobností Ladislava Sutnara, Ludviky Smrčkové, Miloše Matouška, Jozefa Staníka, Milana Meteláka či Pavla Hlavy. Období od roku 1989 po současnost pak reprezentují návrhy studia Olgoj Chorchoj, Jiřího Pelcla, Ronyho Plesla či Patrika Illa. K výstavě vznikla také stejnojmenná publikace s rozsáhlým obrazovým doprovodem v českém, slovenském a anglickém jazyce.

„Právě v oblasti nápojového skla se obě země historicky nejvýrazněji doplňovaly a ovlivňovaly. Název pak odkazuje nejen na blízké sousedství Česka a Slovenska v srdci Evropy, ale i na společný stát z let 1918-1992 při vědomí souvztažností a odlišností, jež zůstaly zachovány nehledě na společensko-politické poměry,“ vysvětlil Petr Nový.

Výstava Dva v jednom bude v Rytířské síni Bratislavského hradu slavnostně zahájena ve čtvrtek 13. června v 17 hodin a navštívit ji  lzedo 1. prosince 2019.

KONTAKT

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou, www.msb-jablonec.cz,
https://www.facebook.com/msbjablonec

PhDr. Petr Nový, tel.: 778 527 122, e-mail: petr.novy@msb-jablonec.cz

Partnery projektu jsou Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Slovenské sklářské muzeum v Lednických Rovních, RONA a.s., Lednické Rovne, Ministerstvo kultury České republiky, Nadace Preciosa a Slovenské národní muzeum – Historické muzeum.

TZ: Muzeum skla a bižuterie

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky