Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dva významní umělci se představí v turnovském muzeu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 04. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Muzeum Českého ráje v Turnově si na začátek dubna připravilo vernisáže výstav věnované dvěma významným umělcům Turnovska, jejichž významná výročí si letos připomínáme. První expozicí jsou výtvarné práce Jiřího Plátka, druhou pak exponáty šperkaře a skláře Jozefa Soukupa.

Výstava uměleckého knihaře Jiřího Plátka, jejíž slavnostní zahájení proběhne v úterý 9. dubna od 17.00 hod. v Kamenářském domě, je zároveň oslavou jeho 90. narozenin. Jedná se o soubornou retrospektivu vlastních výtvarných prací. Jiří Plátek se narodil v roce 1929 v Turnově v rodině knihařů. Otec i dědeček Jiřího Plátka se tomuto výjimečnému řemeslu věnovali v dílně v domě naproti muzeu. Snad proto Jiří Plátek nikdy nepřemýšlel o tom, že by chtěl dělat něco jiného. Vyučil se v dílně svého otce Františka Plátka ml. V letech 1946–1949 studoval na Státní grafické škole v Praze v mistrovském oddělení knihařském u profesora Otto Blažka. Po návratu ze studií se sice neměl kam vrátit, protože knihařská dílna jeho otce byla znárodněna, ale knihařské řemeslo nikdy neopustil. Odešel do Liberce a zpočátku při zaměstnání, později na volné noze, vyráběl díla, která prezentoval na výstavách v Hradci Králové, Praze, Teplicích, Liberci, Kroměříži a před více jak dvaceti lety také v Turnově.

V 60. letech se pustil i do experimentální fotografie, malby a dřevořezby. Od 80. let se ale plně věnuje knihařině. Ve své tvorbě navazuje na historickou tradici tohoto řemesla, ale zároveň se nebojí experimentovat a zkoušet zcela nové techniky. Jeho umělecké vazby jsou zastoupeny ve sbírkách u nás i v zahraničí.  „Knihu v krásné vazbě bereme do ruky jako svátost. Máme touhu se jí dotknout a zároveň obavu, abychom jí neublížili,“ promluvil o své práci Jiří Plátek.

„V roce 2018 se Jiří Plátek rozhodl darovat Muzeum Českého ráje v Turnově unikátní sbírku knižních vazeb tří generací turnovských knihařů Plátků včetně souboru svého uměleckého díla a historického vybavení knihvazačské dílny. S ohledem na výjimečnost nabízené kolekce se Muzeum Českého ráje rozhodlo některé z autorových děl za podpory Libereckého kraje a MKČR zakoupit. Část z této akvizice je součástí pořádané výstavy k 90. narozeninám autora,“ dodala kurátorka výstavy Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

„Jiří Plátek je opravdový mistr knihařské práce. Myslím, že všichni v kraji, pro které je kniha mimo svůj obsah také uměleckým dílem, jsme se s jeho prací někdy setkali. A vždy to je svátek,“ dodala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Druhá výstava JOZEF SOUKUP (1919–2004), GLYPTIK, ŠPERKAŘ, SKLÁŘ A MEDAILÉR bude zahájena ve čtvrtek 11. dubna od 17.00 hod v Klenotnici muzea. Je vytvořena ke stému výročí narození významného českého výtvarníka a odpovídá celému tvůrčímu rozsahu rodáka z Přepeř u Turnova.

Jozef Soukup vystudoval rytí do drahokamů v turnovské klenotnické škole. Respekt a vnímavost k ušlechtilému  materiálu, který jeho odborný učitel Karel Tuček svým žákům vštěpoval, pak usměrnil Soukupův tvůrčí přístup na celý život. Pokračoval na pražské UMPRUM, kde se stal v letech 1978–89 profesorem. Obyvatelé a návštěvníci Turnova měli možnost se s ním a jeho žáky potkávat při prvních šperkařských sympoziích. Podstatnou část výstavy tvoří šperky a glyptika – gemy i drobné plastiky a medaile z rodinné sbírky. Další exponáty včetně rytého skla a skleněných plastik zapůjčilo UPM v Praze a muzea v Liberci, Jablonci n. N. a Pardubicích.

„Vrcholem výstavy jsou však unikátní vysokoškolské insignie, rektorská žezla a řetězy z AMU, UMPRUM, VŠE, VŠCHT  a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové,“ uzavřela Jakouběová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky