Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvacet jedna poschodí za necelých pět minut

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 11. 09. 2021 17:03

Sdílet článek

Památku obětí útoků z 11. září 2001 v New Yorku dnes uctil Memoriál záchranářů z Manhattanu. Závod hasičů, policistů a zdravotníků se znovu konal ve výškové budově sídla Libereckého kraje. Sportovní zápolení pod záštitou hejtmana Martina Půty pořádal Sbor libereckých dobrovolných hasičů Růžodol I ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje.

Na závod se přijel podívat také James Manahan, náčelník hasičského praporu v americkém Queens, který před dvaceti lety aktivně zasahoval při teroristickém útoku na budovy newyorského Světového obchodního centra, jenž popsal tehdejší situaci takto: „Na místě tragédie to vypadalo asi jako když si představíte spojení válečné zóny s nukleární zimou. Všude trosky a spousta prachu.“ Desítky jeho přátel a spolupracovníků bohužel zahynuly při útoku a při následných záchranných pracích. James Manahan poděkoval organizátorům Memoriálu záchranářů z Manhattanu za pořádání akce, která s sebou nese vzpomínku na všechny, kdož museli a chtěli zachránit životy druhých, a přitom obětovali právě ten svůj.  

Závodníci z řad hasičů, zdravotníků a policistů poměřili své možnosti v silovém víceboji a ve výstupu s plnou výbavou do 17. patra a hasiči i záchranáři následně do 21. podlaží budovy krajského úřadu. Nejrychlejší z hasičů byli liberečtí profesionální hasiči Zdeněk Vrána a Aleš Zeman, kterým výstup po schodech budovy trval 4 minuty a 56 sekund. Ze záchranářů první místo obsadila dvojice Michael Laufke a Jan Bartoš s časem 5 minut a 42 sekund a za policisty skončili první Zdeněk Pleva a Tomáš Tomčiak v čase 5 minut a 13 sekund.  

„Oněch dvacet let, co se memoriál pořádá, už založilo důstojnou tradici připomínky toho, co by se už nikdy nemělo opakovat. Děkuji vám všem, kteří si každý rok touto formou vzpomenete. Vám všem, kteří byste znovu stáli v první řadě v boji proti extremismu“ uvedl náměstek hejtmana Petr Tulpa, který se memoriálu jako host také účastnil.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky